Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mindennapok örömeiről, amelyekért érdemes reggel felébredni

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Különös fóbiák, furcsa betegségek

2016. augusztus 14. - Evice

Az élet szép, de néha nem egyszerű. Pláne akkor nem, ha a démonaid nem szokványosak. Például: a klausztrofóbia, vagy a szorongás ismert betegségek, a társadalom pedig java részt megértően, és elfogadóan reagál rájuk. Na de mi történik akkor, ha kevésbé ismert defekted van? 

Mondjuk dextrofóbiával küzdesz, mizofóniás, esetleg szexomniás vagy. Talán folyamatosan harcban állsz valamivel, de olyan ritka vagy furcsa betegségről van szó, hogy még nem is hallottál róla. S ezek után mit várhatsz a környezetedtől?

Kezdjük az elején! A fóbia szó a görög phobos kifejezésből ered, amelynek jelentése végletes félelem, rémület. Az iszonyat kialakulásában leggyakrabban egy, még gyermekkorban történt, nagyfokú ijedtség játszik szerepet. A fóbia komoly betegséget jelent, sok esetben megkeseríti a betegek életét, megnehezíti mindennapjaikat. Szakértő segítségére lehet szükség, amikor a beteg nem képes az iszonyatot kordában tartani, és önállóan legyőzni. Még akkor is, ha első hallásra a probléma igen bagatellnek tűnik.

Globofóbia - léggömböktől való félelem

Az egyik legszuperebb dolog gyermekkorban, és olykor felnőttként is. Party kellék, dekoráció, játék, egyszóval a szórakozás millió formáját meríti ki. Kivéve, ha globofóbiád van. Az ilyen betegekből rettegést vált ki a léggömbök látványa, illetve a kidurranással járó robaj. Azonnal pánikroham jelentkezik náluk, ha a közelükben feltűnik egy színes, pajkos gumipuffancs.

bild_oben_slider_4.jpg

Ergofóbia - munkavézgéstől, vagy valamilyen tevékenységtől való félelem

Nem szeretnék ötleteket adni a munkavégzés alól történő kibújásra, de ez is egy létező betegség. Az ergofóbiás személyt rémület keríti hatalmába, ha az adott tevékenységre gondol, például az asztalos mester retteg a kalapálástól, a fodrász a hajvágástól. Ez egészen addig akár komikus is lehet, amíg nem egy operáció előtt álló, remegő kezű, verejtékező, hullasápadt sebészről beszélünk, amint rogyadozó térdekkel éppen a műtőhöz közelít.

panik-roham.jpg

Szinisztrofóbia/Dextrofóbia - a bal- illetve jobboldaltól való félelem

Azt hiszem, az itteni felsorolásból ezt szeretném a legkevésbé. Az érintett fél ugyanis, minden dologtól retteg, ami az egyik, vagy a másik oldalon van. Mivel ez a fajta iszonyat nem csupán egyetlen tárgytól jön elő, nem is lehet elkerülni. Az égvilágon minden veszélyforrást jelent, ami oldalról közelít, vagy csak ott van.

3839739974_fe8bbc0d67_b.jpg

Végül a legjobb: fobofóbia - attól való rettegés, hogy valamilyen fóbiád van. Azt hiszem, ezt nem kell túlmagyarázni.

A fobofóbia és más enyhébb félelmek fennállása esetén ez a rövid videó talán segíthet a gyógyulásban:

 

 

A félelmek világából térjünk át egy olyan betegségre, amiről nagyon keveset hallani, mégis többek életére van hatással. A mizofónia, vagy magyarul hangutálat egy igen különös, neurólógiai eredetű, kóros állapot. Az érintettet a mindannapi hangok irritálják. Ez lehet a másik ember lélegzése, étkezéssel járó zajok, rágózás, köhögés, cipősarok kopogása, stb. A reakciók legalább ilyen sokrétűek, és az enyhébb formáktól a súlyosig fokozódhatnak. Enyhe reakciók: az idegesség, kényelmetlenség érzése, elmenekülési vágy. Súlyos: a harag, dühroham, gyűlölet, pánik, vakarózás, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, illetve annak a bántalmazása, akitől az idegesítő hang származik. Gyógyítani nem lehet, csak a tünetek enyhítésére van mód meditáció, vagy kognitív viselkedésterápia alkalmazásával. Segíthet a megelőzés is. A betegeknek azt javasolják, próbáljanak időben eltávolodni az idegesítő hang forrásától, viseljenek füldugót, esetleg hallgassanak zenét, amíg a zavaró hang meg nem szűnik.

150819_medex_misophonia_jpg_crop_promovar-mediumlarge.jpg

Holdkór

A családtagoknak ijesztő, a szenvedő félnek pedig kínos állapot. Súlyos esetben orvosi segítségre is szükség lehet. Stressz, trauma, fáradság idézheti elő.

Azért hívják holdkórnak ezt az alvászavart, mert az érintettek, öntudatlan állapotukban mindig a sötétséget megtörő fény felé haladnak. S mivel évszázadokon át a legerőteljesebb éjszakai fényforrást a telihold jelentette, az alvajáró általában arra felé vette az irányt. Sokáig hitték azt, hogy maga a Hold vonza az éjszakai bóklászókat.

Az alvajárás rendszerint az alvási fázis első harmadában jelentkezik, az úgynevezett NREM-fázisban, és néhány perctől akár fél óráig is tarthat. A holdkóros szeme nyitva van, de tekintete kifejezéstelen. Ha kérdeznek tőle, felel, azonban válaszai nem következetesek, és az is előfordul, hogy csak értelmetlen szavakat mormol. A végzett cselekvések sokfélék lehetnek, általában a napi tevékenységet követik: rendrakás, főzés, sétálás. Sőt, lejegyeztek több olyan esetet is, amikor az alvajáró autóba ült, és elhajtott. Bármi is történik, a holdkóros ébredés után nem emlékszik semmire.

Mivel az alvajáró haladás közben csupán az ösztöneire támaszkodik, mozgása kissé koordinálatlan. Könnyen veszélybe sodorhatja magát, mivel nem ismeri fel az út végét, rendületlenül megy tovább. Így történnek azok a balesetek, amikor a holdkóros kivonul az erkélyre, majd át a korláton, az utcai lámpa hivogató fénye felé. Kisebb gondot jelent, ha nem hagyja el a zárt teret. Ismerős helyen általában jól boldogul, de néha előfordul, hogy felbukik a bútorokban vagy a szőnyegben. Segítségként lefekvés előtt minden útba eső tárgyat félre kell tolni, nehogy éjszakai randalírozása során elessen bennük. Persze, ha haragszol rá, akkor suttyomban átrendezheted a szobát mielőtt aludni térsz… Az alvajárót felrázni, vagy kiabálással felébreszteni nem szabad, mert ilyenkor zavart tudatállapotban van. A legjobb megoldás, ha kedvesen visszatereled az ágyába. Bármilyen meglepő, ez a módszer az egyetlen, ami mindig beválik.

200908311339264883.jpg

Szexomnia

Ahogy a neve is mutatja, ennek az alvászavarnak a szexhez van köze. Nőket és férfiakat egyaránt érint. A szexomniás szenvedélytől fűtve mindent megcsinál az előjátéktól az utójátékig. Attól lesz bizarr az együttlét, hogy a kezdeményező fél, egyáltalán nincs tudatában tettének, és ami a legrosszabb, ébredést követően nem emlékszik a szeretkezésre. Akinél fennáll ez a fajta betegség, alaposan át kell gondolnia, ha olyan programra kap meghívást, ahol idegenek közt fogja tölteni az éjszakát. Merthogy a szexomniásnak öntudatlan állapotában, tökéletesen mindegy, ki fekszik mellette. Nyilván a legideálisabb eset, ha élete párjával esik meg a dolog, és a másik félben szép emlékeket hagy. A szexomnia kutatása még elég új keletű, mivel az érintettek nem szívesen beszélnek róla. Egyenlőre csak annyit tudni, hogy stresszes állapot, és fáradság idézheti elő, kezelésére pedig altató hatású gyógyszereket javasolnak.

47095756.jpg

Óvatosan az alvással! ;)

A posztban szereplő fóbiák és betegségek leírása nem teljes körű. Ha további információkra van szükséged, mindenképpen keresd fel a kezelőorvosodat!

 

Források

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokoromei.blog.hu/api/trackback/id/tr5310410170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalljack 2016.08.17. 10:46:07

Már figyelem magam egy ideje.szinte biztos,hogy ergofóbiám van.

Evice 2016.08.17. 21:02:07

@smalljack: mielőbbi gyógyulást kívánok!

vackor1 2017.02.21. 23:19:04

:((((( Mivel az ergofóbiás poént már ellőtték, a szexomniára meg csak szalonképtelen poént tudnék, így csak annyit írok, hogy a Phobos ezen kívül pl. még a Mars egyik holdja is , a másik a Demios.. Kedves, bizalomgerjesztő nevek, igaz? :)))

Evice 2017.02.21. 23:30:45

@vackor1: hááát...jobb, min az UrAnus :) Aaawww. na jó, azt hiszem lassan le kéne pihennem :)))

vackor1 2017.02.21. 23:37:19

Jujjjjjjjjjjjj ...

Szép éjt , mindenféle finomságokat , én még garázdálkodok kicsit :)
süti beállítások módosítása