Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mindennapok örömeiről, amelyekért érdemes reggel felébredni

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Állati hősök

2016. október 22. - Evice

Hősök szinte minden mesében, mondavilágban, rengeteg filmben és regényben előkerülnek. Kilépve a fantázia alkotta keretek közül, a mindennapokban is találkozhatunk igazi, hús-vér bajnokokkal. Emberként számos tulajdonság határozza meg, hogy kiből válik megmentő: bátorság, becsületesség, önzetlenség és erős, tiszta szív. Ezeket az erényeket gyermekkorunktól kezdve, egész felnőtt életünkön át tanuljuk, és próbáljuk gyakorolni. Azonban sok olyan lény él még a Földön, amelyek nem tanulják eme erényeket, hanem ösztönösen cselekednek a kellő pillanatban. Az állatok néha nehezen megmagyarázható módon döntik el, hogy segítenek a bajbajutottakon, akár a saját életük árán is. Háborúban, betegségben, és bűnügyek felderítésében is számíthatunk rájuk. Hová lennénk nélkülük?

A múlt század elején, a diftéria - vagy más néven torokgyík - rendkívül fertőző, magas halálozási számmal járó, kegyetlen betegségnek számított. Ha valahol felütötte a fejét, irdatlan gyorsasággal söpört végig a környéken, megtizedelve a kiskorú lakosságot. Nem csak a gyermekekre jelentett veszélyt, az állatok is elkaphatták, és a végkimenetel ugyanaz volt. A XX. század elején, egy Jim nevű, tejeskocsi-húzó ló is megkapta a halálos kórt. Csakhogy, mindenki legnagyobb megdöbbenésére, Jim meggyógyult. Az orvosok a hír hallatán azonnal lecsaptak a csodalóra, alaposan kivizsgálták, és vért vettek tőle. A levett mintában kimutatható volt, hogy Jim szervezete a baktériumfertőzésre reagálva, ellenanyagot kezdett termelni. Ezt követően már folyamatosan vettek mintát Jimtől, amiből elkészítették a ma is használatos diftéria elleni védőoltás alapanyagát.

A fergeteges sikerek után azonban két tragédia is történt. Az egyik, hogy Jim 1901 őszén tetanusz fertőzést kapott, aminek következtében október 2-án el kellett altatni. A másik, hogy még a tetanusz fertőzés lappangási ideje alatt is vettek vért tőle, amiből vakcinát készítettek, és ezt be is adtak a környéken élő gyermekeknek. A szennyezett oltóanyag miatt 13 gyermek vesztette életét. Ez, és egy másik hasonló, szennyezett, himlő elleni vakcina miatt fellépő halálesetek miatt, 1906. június 30-án létrehozták a Food and Drug Administation-t (Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenőrzési Szervezet), hogy a későbbiekben elkerüljék a hasonló eseteket.

Mindenesetre a Jim által termelt ellenanyagnak köszönhetően a torokgyík mára szinte teljesen eltűnt az oltást alkalmazó országokban. Jim nyilván nem tudatosan tette ezt a nagy szolgálatot az emberiségnek, mégis milliók életét mentette meg.

Jim, és az orvosok

8-jim-the-horse-tetanus-scandal_united-states-early-1900s.jpg

Állati bajnokokra nem csak békeidőkben számíthattunk, a csatatéren is becsülettel teljesítettek. Az I. világháború egyik legnagyobb hőse, egy Cher Ami (Kedves Barátom) névre hallgató postagalamb. Összesen 12 fontos üzenetet közvetített a verduni háborús szektorban. Őt és még körülbelül 600 társát, angol tenyésztők adományozták a Franciaoszágban állomásozó amerikai haderőnek. 1918. október 2-án történt, hogy a 77. hadosztály 308-as zászlóalja Verdunnél csapdába esett. Az egység több, mint 500 katonáját, a német csapatok folyamatosan támadták. S ha helyzetük nem lett volna épp elég kétségbeejtő, október 4-én, egy csúnya tévedésből fakadóan, még baráti tüzet is kaptak. Ekkor, végső reményükként indították útnak Cher Amit, egy létfontosságú üzenettel. A galamb 40 km-en keresztül repült a háborús zónában, folyamatos tűz alatt.  Annak ellenére, hogy útközben kilőtték az egyik szemét, leszakadt a jobb lába, és a mellkasán is találat érte, alig 25 perc alatt teljesítette a küldetést. Az üzenet így szólt: “A 2746,4 koordinátájú út mentén vagyunk. A tüzérségünk közvetlenül ránk zúdítja a zárótüzet. Az ég szerelmére, állítsák le!” Cher Ami érkezése után azonnal befejezték a támadást, és az egység, ami később Elveszett zászlóaljként híresült el, végül megmenekült. Cher Amit azonnal orvosi kezelésbe vették, és meggyógyították. Felépülését követően megkapta a Croix de Guerre francia katonai érdemrendet, majd az Egyesült Államokba vitték. Itt halt meg 1919. június 13-án. Halála után még két posztomusz kitüntetésben részesült, végül preparálták, és jelenleg az Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumban látható.

Cher Ami

cherami.jpg

Vitéz állatok a II. világháború idején is segítették az embereket. Judy, egy fajtatiszta pointer, szó szerint tűzön-vízen át követte a legénységet, akik mellett az egyik angol ágyúnaszádon szolgált. Arra képezték ki, hogy időben jelezze a közeledő légitámadásokat, és Judy a feladatot példásan teljesítette. Azonban egy japán oldalról érkező torpedótalálatot követően hajójuk Szingapúrtól nem messze elsüllyedt, és a legénység szerencsésebb tagjainak sikerült eljutnia egy közeli, lakatlan szigetre. Itt azonban esélyes volt, hogy a szomjúság fog végezni velük, de Judy nem hagyta cserben a csapatát, csakhamar talált számukra iható vízforrást. Amikor  japán katonák találtak rájuk, valamennyiüket fogolytáborba vitték - Judyt is beleértve. Innen társaival együtt szabadult ki a háború lezárását követően. A katonák áradoztak Judyról, hiszen a fogság idején is védte a csapat tagjait. Hősies helytállásáért megkapta az állatoknak adható legmagasabb katonai érdemrendet, a Dickin-medált. Ezután kiskutyáknak adott életet, és nyugodt, békés, teljes életet élt. Végül 1950. február 17-én halt meg, 13 évesen.

Judy

article-2644427-0036556100000258-931_634x554.jpg

A koreai háború 1950. június 25. - 1953. július 27. között zajlott, és végleg kettévágta a keleti országot. Dél-Koreát az ENSZ támogatta, Észak-Koreát pedig Kína és a Szovjetunió. Ezekben a vészterhes időkben, egy Reckless nevű, mongol kanca vált az amerikai hadsereg egyik legnépszerűbb tagjává. Recklesst, Eric Pedersen, a tengerészgyalogság egyik hadnagya vásárolta meg előző tulajdonosától, 250 dollárért. Reckless korábban egy versenyistállóban lakott, de gazdájának pénzre volt szüksége, ezért fájó szívvel túladott rajta. A kis kanca így a tengerészgyalogsághoz került, ahol meglepő gyorsasággal tanulta meg a szükséges tudnivalókat, úgymint a kommunikációs vezetékek átlépését, vagy hogy parancs szóra a földre feküdjön. A szállítási útvonalakat csupán egy-két alkalommal kellett neki megmutatni, utána már egyedül járta végig azokat. Merthogy Reckless feladata az lett, hogy a táborból a frontvonalra szállítsa a muníciót (fegyvereket, lőszert, bombát), majd onnan a sebesült katonákat visszavigye a táborba. Ilyenkor a saját testével is védte katonatársait a további sérülésektől. Mivel az első frontvonalon teljesített szolgálatot, gyakran 500 golyó süvített körülötte percenként. Vagyis annyi golyót lőttek ki, hogy a lövedékek egy része a levegőben egymásnak csapódott. Voltak napok, amikor Reckless 51 alkalommal járta végig a halálos ösvényt, mindeközben 56 kilométert tett meg, és összesen 5 tonna lőszert szállított a frontvonalra. A tengerészgyalogosok annyira szerették a kis kancát, hogy sokszor a saját golyóálló mellényeiket terítették rá, így védve őt a tűzvonalban. Reckless a háború alatt kétszer is megsebesült, de mindkét alkalommal felépült, és ugyanúgy végezte tovább a munkáját. Hősies helytállásáért őrmesterré léptették elő.

Bátorsága mellett rendkívüli falánkságáról is legendák keringtek. Imádta a palacsintát, a sört, a kólát, a sült tojást és a kávét. Amúgy képes volt bármit megenni, amin megakadt a szeme. Bajtársai állítása szerint, ha egy percre félrenéztek, megkóstolta a pokrócokat, kalapokat, és az őrizetlenül hagyott ételeket. Egyszer pedig megevett körülbelül 30 dollárnyi pókerzsetont is. Szerencsére olthatatlan étvágya inkább mulattatta az embereket, haragudni nem lehetett rá. A háború után az Amerikai Egyesült Államokban hatalmas tisztelet övezte, teljesértékű tengerészgyalogosként, és háborús hősként kezelték.Több kitüntetésben részesült, minden katonai ünnepségen részt vett, és három gyönyörű kiscsikónak adott életet. 1963. május 13-án halt meg. Teljes katonai tiszteletadás mellett vettek tőle végső búcsút.

Reckless

sgt-reckless_photo_a.jpg
1943-ban, Maria Dikins, a People’s Dispensary for Sick Animals (Emberek Patikája a Beteg Állatokért ) alapítója létrehozta a Dickin-medál elnevezésű érdemérmet, ami a legmagasabb rangú katonai kitüntetés az állatok számára. A medálon két felirat olvasható: a “For Gallantry” (A hőssiességért), és a “We also serve” (Mi is szolgálunk). Ezt az elismerést 1943 és 1949 között összesen 32 galamb, 18 kutya, 3 ló és egy macska kapta meg.

letoltes_1.jpg
Kis hazánk is büszkélkedhet állati hősökkel. Biztosan sokan ismerik Kántor, a legendás nyomozó kutya nevét, hiszen életéről könyv és sorozat is készült. A rendkívül okos és tehetséges németjuhász kutya, 1953-ban került a nyomozóhatóságokhoz, és egészen 1964-ig szolgált. 11 éves pályafutása alatt vezetőjével, Tóth Tibor nyomozó-kutyavezetővel, összesen 536 ügyben jártak el, ebből 279 esetet zártak sikeres felderítéssel. Kántor a munkája során körülbelül 1,2 millió Ft-nak megfelelő értéket szerzett vissza. Viszonyítás képpen: 1960-ban a KSH adatai szerint a havi brutto átlagkereset 1575 Ft volt. Ezzel a teljesítménnyel Kántor a magyar bűnüldözés legeredményesebb nyomozókutyája. Ha ebeknél lehet munkával kapcsolatos elhivatottságról beszélni, akkor Kántor igazi megszállottnak számított. Előfordult, hogy egy körözött bűnözőt másfél napon át, több, mint 100 km-en át, folyamatosan üldözött. Mindig ragaszkodott a követendő szaghoz, ha elvesztette, hangadással jelzett, de soha nem tért át idegen nyomra. Tyúklopástól kezdve, a rabláson át az emberölésig, minden bűncselekmény esetén segítette a hatóságok munkáját. Halála után preparálták, jelenleg a budapesti Rendőrmúzeumban látható.

Kántor

t-kantor.jpg

A fenti hősökön kívül még számtalan két- és négylábú jótevőről lehetne beszélni, hiszen nélkülük az élet borzasztó szomorú és sivár lenne. Éljenek a hősök! 

Források













A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokoromei.blog.hu/api/trackback/id/tr8711830677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackor1 2017.02.21. 23:09:57

Kántort természetesen olvastam, meg is néztem Pesten , ettől függetlenül a többi történetről simán elhinném, hogy fikciók .. Repülés közben kilőtték egyik szemét, leszakadt a lába - az nem kell amúgy nekik a repüléshez? - és mégis továbbvitte a segélykérő levelet ? Paci körül csapkodó, egymásnak ütköző lövedékek? :)) Elhiszem, de tessék bevallani, hogy ezek mesének is elmennek egy gyereknek az esti elalvás előtt.. :)))

Evice 2017.02.21. 23:23:23

@vackor1: Kántort én is láttam, néha még mindig előjön rémálmaimban...
Passz :) Biztos sokat segít repülés közben, ha mindkét szeme és lába megvan, de láttam már városban is félszemű galambot, és teljesen jól elvolt :)
Reckless sem akkora meglepetés (szerintem :)), mert nem ő volt az egyetlen ló a fronton. Háborúkban mindig is használtak lovakat, sajnos. Bányákban is, pedig az sem egy állatbarát hely.
Bevallom, nem bánom, hogy anno a szüleim nem meséltek elalvás előtt kilőtt szemű, leszakadt lábú galambokról, és halott katonák közt menetelő lovakról. :P :)))

vackor1 2017.02.21. 23:34:39

Tessék csak elolvasni a posztot :))) , semmi horrorisztikus nincs benne, ebben az interpretációban teljesen vállalható , meg sem közelíti Nagymamát, akit felfalt a gonosz farkas, akinek aztán felvágták a hasát.. Meséljek még? :))

Evice 2017.02.21. 23:40:15

@vackor1: nyugodtan, minden jó, ha happy end a vége :D

vackor1 2017.02.21. 23:42:23

Happy tényleg jó és valóban end, nem olyan régen küldtem ki aludni és "szó nélkül" ment is, azaz jó volt és vége is van mára..
Kutyim, mielőtt... :))))

Amúgy pedig ismét csak igen, valóban akkor a legjobb , ha jó a vége is.. :))

Evice 2017.02.21. 23:47:53

@vackor1: jó látni, hogy kutyinak ilyen boldog élete van :)))

vackor1 2017.02.21. 23:53:18

Hess aludni, köszönöm, hogy ennyi időt szántál rám, de nem vagyok különleges és eszem ágában sincs zavarni/feltartani. Mindjárt nem merek többet írni ..

Evice 2017.02.21. 23:59:05

@vackor1: viccelsz? :) Az az elvem, ha valaki veszi a fáradtságot, és elolvassa amit írok, az a minimum, hogy meghallgatom a véleményét.
Kérdezz/írj bátran! :)
Nem tartasz fel, ha nagyon elfáradok, úgy is elalszom :D
Ez esetben ne lepődj meg, ha csak másnap reagálok! :)

Evice 2017.02.22. 00:00:25

@vackor1: nálam igenis minden egyes olvasó különleges! :)

vackor1 2017.02.22. 00:25:09

Hm, megtisztelve érzem magam, ennek ellenére azt gondolom, hogy örülhetünk, hogy ilyen blogot is visz valaki, elég sokat olvasom az Indexet , nem ilyen könnyű, kellemes kikapcsolódást nyújtó írások a jellemzőek, én mindenesetre örülök, hogy ma beleolvastam, keresni fogom .. :)
Elnézést, én alapból magázódni szoktam a neten is ismeretlen emberekkel, amíg nem tisztázzuk, pláne nőkkel, Te nagyjából az első vagy, akit rögtön tegeztem - csupán mert így írtál elsőre és bár Hölgynek gondollak ( Évi? , bár nem lényeges igazából ) most valamiért nem akartam ebbe belemenni- , de látom, néha visszajön a beidegződés .
Ismét szép álmokat kíván, egy igazi, hamisítatlan Zsolt.. :))) ( ha már szóba került )

Evice 2017.02.22. 00:39:07

@vackor1: nahát! Ilyen szép dicséretet ritkán kapok. Köszönöm! Komolyan. Ezek a dolgok érdekelnek, és jól esik, ha másokat is elszórakoztat. Legalább egy kicsit :)
Nekem mindegy, hogy tegeződünk vagy magázódunk, mindkettő kényelmes, csak neten általában tegeződnek az emberek :) Egyenlőre maradok ennél, de ha akarod, válthatok, tényleg nem gond :)
Jól gondolod, a női tábort erősítem (vagy gyengítem, mikor hogy... :D). Két keresztnevem van, bármelyiket használhatod: Erika Viktória, de az Evicére is hallgatok :)
Én is megyek aludni, mert reggel vár a munka. Ha még van kérdésed, vagy észrevételed, ne tartsd magadban, legkésőbb este válaszolok. :) Jó éjt Zsolt, és örülök az ismerettségnek! :)

vackor1 2017.02.22. 01:10:47

Köszönöm a bizalmat kedves Erika és még Viktória is ( túl egyértelmű lett volna az Éva :)) ) , semmi gond a tegeződéssel , állítólag a neten amúgy sem illik magázódni - vmi netikett - , de van , amiben konzervatív vagyok, ez az egyik , viszont mivel már tegeződtünk, maradjunk ennél az egyszerűbb formánál , persze nagyon szívesen magázódom ha szeretnéd, van nagyon kedves barátnőm, akivel 8 éve magázódom, nem is egy.. :)))
Nem szeretném ha félreértenéd , nem udvariasságból mondtam, valóban kellemes volt olvasni az írások többségét- tán egyet-kettőt görgettem át - nem igazán érdekelnek a horror történetek és az 5-10 perces emberkék sem , ami nem üti meg az ingerküszöbömet, azzal nem foglalkozom. Biztos valahol felszínes dolog, de vállalom. :))
Nagyjából most végeztem , nekem azt mutatta, hogy 2016 április az utolsó ( illetve ugye az első :)) ) cikk, ami a gumibabákról szólt, nem számoltam, de olyan 15 - 20 cikk körül lehetett. Elképzelhető, hogy mindet megtaláltam? :))
Bocsánat ha túl "sok" lettem volna, nem akartalak se "kisajátítani" sem elvonni egyéb dolgaidtól és még csak alvásmegvonással sem szándékoztalak büntetni az elkövetett cikkek miatt ! :)))
Egyszerűen csak nem tudtam megállni, hogy ne fűzzek ide is meg oda is egy-egy kommentárt, kifejezetten élvezve, hogy más nagy valószínűséggel nem fogja olvasni.. :)))
Ugyan az meglepett, hogy reagáltál azokra is , pláne, hogy oly késői órán tetted , igazán ráért volna, de köszönöm a kellemes estét , amit "szereztél" nekem ! :))
Cserébe azt kívánom, hogy könnyű és mosolygós legyen a napod!

Evice 2017.02.22. 21:03:28

@vackor1: végülis logikus lenne az Éva...de nem :D
Maradhatunk a tegeződésnél, ha már így alakult :)
Már az is meglepett, hogy csak kettő pörgettél át :D Nem tudok róla, hogy lenne még valaki, aki egy szuszra elolvasta az írásaimat, ezért külön köszönettel tartozom.
Tyű, de jó kérdés! :D Ha jól számoltam, akkor eddig 25 szösszenetnél tartok :)
A gumibabás az első, ott a vége (eleje :)), az írtam először, hirtelen felindulásból, mert leesett az állam, hogy a szexbabák már tudnak "beszélni". Szerintem ez elképesztő!
Nagyon örülök minden hozzászólásnak és észrevételnek. Nem gondoltam volna, hogy bárki is olvasni fogja ezt a blogot (mmint rajtam és a családomon kívül :D). Érdekel mások véleménye, mert ebből látom, hogy jó felé haladok-e, és előfordul, hogy kellemes beszélgetések alakulnak kis, mint pl. most is :)
Nem voltál túl sok, és nem tartottál fel, szeretem, ha aktív a blog :) Máskor is írj/kérdezz nyugodtan, akár itt, akár emailben!
Legyen szép estéd! :)

faPrime 2017.02.24. 16:16:40

@Evice: "A gumibabás az első, ott a vége (eleje :)), az írtam először, hirtelen felindulásból, mert leesett az állam, hogy a szexbabák már tudnak "beszélni". "
Akkor lassan majd frissítheted a posztot, mert a RealDoll pont most tervezi, hogy havidíjas szolgáltatásként "személyiséget" ad nekik, felhő alapon. Kb. mint a Siri vagy a Cortana, csak épp nem a határidőkről, vagy netes keresésekről beszélgetsz majd velük :D

"Nem gondoltam volna, hogy bárki is olvasni fogja ezt a blogot"
én továbbra is szoktam, csak az utolsó háromhoz nem nagyon tudtam hozzászólni, mert nem a "szakterületem" (csak viccelek, nincs nekem olyan :) ). Maximum annyit, hogy hajrá fehér kenyér és burgonya. Valamint persze le a hagymával :)
Viszont az tény, hogy miután a mutánsos poszt újra kikerült az indexre, rendesen felpörgött az aktivitás, ami pozitív. Jöhetnek az újabb írások!

Evice 2017.02.24. 16:59:26

@faPrime: hejj, a mindenségit! :D Utánajárok, mert erről lemaradtam :)))
Amúgy most megint leesett az állam, azért nem semmi! :)

De jó örülök neki, hogy itt vagy :)
Le a hagymával??? :O Óvatosan, ezen a blogon ilyet írni borzasztó vétek... Vicceltem :D Semmilyen hagyma nem jöhet szóba? Zöld, póré, fok, új? :)
Nagyon örültem ,hogy még egyszer kitették, őrülten büszke vagyok! :)))
Igen, jól felpörgött, aminek szintén nagyon örülök. Legutóbb az első pornófilmes után pörgött ennyire :)
Igyekszem, rajta vagyok ;)
süti beállítások módosítása