Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mindennapok örömeiről, amelyekért érdemes reggel felébredni

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Ez a dal most nem arról szól

2017. szeptember 18. - Evice

A zene hozzátartozik az életünkhöz, felvidít, elgondolkodtat, kikapcsol. A legtöbb dal természetesen a szerelemről, a vágyakozás édes-keserű tüzéről, a viszonzatlan érzelmek keltette bánatról, és a párkapcsolatok örömeiről vagy éppen nehézségeiről szól. Pedig zenét írni mindenről lehet. A kriminológia és a dallamok világa első hallásra igencsak távol esik egymástól, pedig jó néhány időtálló slágert ihletett valamilyen bűncselekmény. Más zenészeket családi tragédia, vagy más szomorú esemény fakasztott dalra. Ezen számok háttértörténete nem mindig közismert, ettől függetlenül milliók hallották már, sőt akár kívülről fújják elejétől végig. A következő példák egyike sem szerelmes nóta, némelyik mégis igen népszerű esküvői nyitótánc zenévé vált, míg másokat nagy szakítások után hallgatnak rongyosra. Pedig ezen dalok egyike sem arról szól...

“Nekem már nem kell semmi,

Hagyjatok békén ennyi,

Nem kell levél, nem kell bélyeg,

Hagyjátok, hogy végre éljek! (...)” Nem kell semmi - Tankcsapda

Van az úgy, hogy egyszer csak ráébredsz: a sorsod merőben más irányba folydogál, mint ahogy fiatalkorodban eltervezted. Az álmaid romokban hevernek, csak néha, álmatlan éjszakákon kattog az agyad azon, mennyi minden történt egészen másképp, mint ahogy annak idején képzelted. A tetejébe pedig azt látod, hogy igazából rajtad kívül mindenki más rohadtul jól érzi magát, és az emberiség egésze -természetesen téged kivéve -  tobzódik a boldogságban. A fizetésed éhen halni sok, de megélhetésre kevés, mégis nap mint nap húzod az igát, mert nincs más választásod. Aztán szépen lassan megérlelődik benned az érzés, hogy itt és most elég.

Hasonló dolgokon mehetett keresztül az a postás, akinek története az egyik legnagyobb hazai rockbandát is a hangszerek elé ültette.

Tímár Zoltán Szekszárdon dolgozott. Egyik este elege lett a monotóniából, abból, hogy mindenki más bulizik, szórakozik, éli az életet, ő meg mást sem tesz, mint háztól házig hordja-viszi a küldeményeket. És a nyugdíjakat.

Egyetlen éjszaka alatt tervezte meg az egészet. Másnap reggel, 2002. június 24-én elindult munkába, mint mindig. A kézbesítendő tételek közül kiválogatta az ajánlott küldeményeket, mert nem akarta, hogy azok eltűnjenek, ha útközben eldobja valahol a postástáskát, így a fontos leveleket szépen visszahelyezte a szekrénybe.

Úgy akart élni, mint a nagyok, ha csak néhány napig is tart az egész.

Rendesen elindult a kijelölt körzetébe, kivitt néhány levelet, majd egyszerűen egy falnak támasztotta a biciklit, a kormányra akasztotta a táskát, magához vette az összes készpénzt, majd tökéletes nyugalommal a buszmegálló felé vette az irányt.

Amióta kikerült az iskolapadból - ahol épületasztalosnak tanult, nem ment nyaralni, így aztán az úticél nem lehetett kétséges: Balaton felé vette az irányt. Azt tervezte, hogy a tóparton tölt egy hetet, hangulatos éttermekben eszik, és minden szép dolgot megvesz magának, amit azelőtt sosem engedhetett meg. Így is tett: vett egy márkás sportcipőt, vendéglőkben evett, virágot vett a csinos pincérnőnek, és meglepte magát egy öreg autóval, ami reményei szerint a magyar tengerig vitte volna. Úgy gondolta, hogy ha szórakozott pár napot, a maradék pénzből vesz egy pisztolyt, és fejbe lövi magát.

A szerencse azonban nem szállt be mellé a kocsiba, Kaposvártól rossz irányba indult, és el sem jutott a Balatonig, mivel Sásd közelében nyakon ragadták a yardok.

Mikor később megkérdezték tőle, hogy megérte-e, a következőt válaszolta:

“Igen. (...) Kiderült, hogy akkor sem megyek semmire, ha pénzem van. Nincs tapasztalatom abban, hogy mit lehet a pénzzel csinálni. Szédelegtem az egyik helyről a másikra, és folyt ki a pénz a kezemből. Szendvicsre, sörre, automatára. Vettem mobiltelefont, de nem volt kit fölhívni. Drága cipőt, ami meleg, kényelmetlen és elbüdösíti a lábam. Elindultam a Balatonra, de máshol kötöttem ki. Ilyen az én formám.”

A szekszárdi postást 10 hónap szabadságvesztésre ítélték, 3 évre felfüggesztve. Vallomásában ezt nyilatkozta: “Csak egyszer igazán jól akartam érezni magam az életben.” Most őszintén: ki ne tudna azonosulni ezzel a gondolattal?

Zoltán esete megmozgatta a Tankcsapdát is, az ő történetéből született a Nem kell semmi című nagyszerű dal.

 

Ha valahol felcsendül Michael Jackson Billie Jean című örökzöldje, nem bírok magammal, azonnal énekelni (költői túlzás) kezdem. A dal születésének körülményeiről többféle teória is kering a levegőben, de Jackson életrajzírója, J. Randy Taraborelli, lerántotta róla a leplet.

Nem meglepő módon, a világhírű énekes számtalan levelet kapott a rajongóitól, és ezek között jócskán akadt olyan személy, aki teljesen elszakadt a valóságtól, ha az imádott sztárra gondolt.

Jacksont az egyik ilyen rajongójától konkrétan rémálmok gyötörték. A nő leveleket írt neki, de ezek nem szimplán szerelmes szavaktól nehéz irományok voltak, a nő azt állította, hogy ikrei közül az egyik, Michaeltől származik. Ha ez még nem adott volna idegességre okot, a nő a következő leveleiben már azzal fenyegetőzött, hogy végez saját magával, és a kisfiúval is. Sőt, felszólította az énekest, hogy ő is kövessen el öngyilkosságot, mert akkor talán következő életükben végre egymáséi lehetnek majd. (Persze, hogy ezt esetleg a másik fél nem óhajtja oly’ nagyon, az a nőnek tökéletesen mindegy volt.) A zaklatási ügynek az lett a vége, hogy a hölgy lánykérés helyett kényszergyógykezelést kapott egy pszichiátriai intézetben. Michael azonban nem felejtette el a kitartó rajongót, a lány képét kiakasztotta az ebédlője falára. Talán így már érthető, hogy a slágerben miért énekli azt: “Billie Jean is not my lover, She’s just a girl who claims that I am the one, But kid is not my son - Billy Jean nem az én szeretőm, Csak egy lány, aki állítja, hogy én vagyok az egyetlen, De a kissrác nem az én fiam.”

 

 

Ha már szóba került a szerelem: gyakran előfordul, hogy a gyönyörű dallamok miatt a hallgatók, esetleg a szöveg ellenére is a szerelem himnuszának kiáltanak ki egy adott szerzeményt. Így voltam ezzel én is, amikor a fülembe fészkelte magát Kimnovak Gyémánt című örökzöldje. Valahogy teljesen egyértelműnek tűnt, hogy egy féltve őrzött szerelemről szól. Pedig nem. Pribil György, az együttes fiatalon, tragikus autóbalesetben elhunyt gitáros-dalszövegírója, a nagyapja háborús emlékei alapján írta meg a szöveget, ami nem más, mint egy “szomorúsággal teli könyörgés”.

 

Eric Clapton a zenei élet megkerülhetetlen alakja, mindannyiunk legnagyobb szerencséjére legyen mondva. Azonban még az ilyen zsenikkel is előfordul olykor, hogy az általuk írt dalt teljesen más megvilágításba helyezik. Gyönyörű zenéje és megható szövege miatt a Tears in heaven című slágerét sokan szerelmes dalnak vélik, pedig egy borzasztó és szomorú családi tragédia áll a hátterében. Clapton kisfia, Conor, 4 évesen kizuhant egy New Yorki épület 53. emeletéről, és azonnal szörnyet halt. Az énekes ekkoriban dolgozott a Drog (Rush) című amerikai film zenéin, és jelezte kollégáinak, hogy szeretne egy dalban emléket állítani Conornak. Mivel a filmhez kellett még egy szám, hagyták neki. Az énekes a Tears in heaven-t amolyan terápiás jelleggel kezdte írni, de csupán az első versszakig jutott vele. Olyan mélyen érintette kisfia elvesztése, hogy képtelen volt folytatni. Helyette pályatársa, Will Jennings fejezte be a szerzeményt. A dal hihetetlenül szépre sikerült, így érthetően ma is a legjobbak között tartják számon. S valóban, ha a címről nem is ugrik be, amikor hallgatni kezded, körülbelül 3 másodperc után már dúdolod is. Clapton 2004-ben levette ezt a dalt koncertrepertoárjából, mert túlzottan fájó emlékeket ébresztett benne, hiszen a kisfiától kérdezi meg: “Would you know my name, If I saw you in heaven? - Vajon tudnád a nevem, ha találkoznánk a mennyekben?”

Tehát ez bármennyire is szép szám, nem egy esküvői nyitótáncos zene… 

Eric Clapton és kisfia, Conor

mqdefault-600x337.jpg

Források






 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokoromei.blog.hu/api/trackback/id/tr2012875386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

faPrime 2017.09.18. 19:59:56

Ismét jó gyűjtés lett, egyedül a Billie Jean-t tudtam közülük.

A postás különösen tetszett, valami rémlett a hírekből is de nem tudtam, hogy abból lett a szám. Milyen jellemző, hogy nálunk még a postás is ilyen megérthető, azonosulható és nagyjából ártalmatlan módon kattan be, szemben a nyugati postásokkal :) (lásd ugye a postal, meg a going postal kifejezéseket)

Érdekes téma, nem is nagyon tudnék hasonló példákat hozni, leszámítva az összeesküvés elméleteket, amikor nem tudják pontosan mi van a dal mögött. Lásd a Beatles megszállottak, ők tudtak ilyeneket, ott a Lucy in the sky with diamonds, amiről még cikkek is voltak hogy egy LSD himnusz, aztán Lennon jól körberöhögte őket... Mondjuk az a korszak érdekes volt, amikor a rajongók jól "megfejtették" a lemezekből hogy Paul meghalt, és az se zavarta őket, hogy ott van a koncerteken, azt mondták az csak egy dublőr :)

De az hogy megírnak egy adott ihletből egy számot, amit aztán a világ máshogy értelmez és az terjed el, szerintem ritka. Jó témaválasztás a visszatéréshez ;)

Evice 2017.09.18. 20:58:45

@faPrime: köszönöm szépen! :) Mindig öröm látni, ha mást is leköt amit írtam :)

Nekem a Tankcsapda mindig a szívemcsücske lesz, imádtam ezt a számukat is. Ráadásul amikor ez a daluk kijött, már javában nyomattam az egyetemet, úgyhogy több vonalon is megérintett. A postást nagyon sajnáltam, és teljes lelkemből meg tudom érteni miért tette.
Ha jobban belegondolok, belőlem csapnivaló postás válna :D

Gondolkodtam a Lucy in the sky-on is, de azzal kapcsolatban nem jutottam dűlőre. Pont az összeesküvős elméletek miatt - hiába, néha túlgondolom a dolgokat :D

Eric Clapton története nagyon megrázó. Nem is értem, hogy a Tears in heavent hogy kaphatták fel szerelmes dalnak...
Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszett! ^_^ Most már igyekszem gyakrabban posztolni :)

faPrime 2017.09.20. 22:12:01

@Evice: "Nem is értem, hogy a Tears in heavent hogy kaphatták fel szerelmes dalnak..."

pedig (viszonylag) egyszerű, nincs benne nem (mármint he/she), végig E2-ben beszél, és a szöveg egy szomorú szakításról szól, a reménnyel hogy majd fent újra találkoznak, akár össze is jönnek.
A háttérsztori nélkül simán lehetne egy nő az alany, akivel szétmentek de még mindig szereti. Legalábbis nekem eddig így jött le, amíg nem olvastam itt fent a sztorit...

Evice 2017.09.21. 21:16:42

@faPrime: pont ezen kezdtem el gondolkodni, hogy miért ennyire szomorú a szöveg. Amikor kérdezi, hogy a másik vajon még tudni fogja-e az ő nevét, ha találkoznak a mennyekben. Nekem ez nem tűnt egy tipikus szerelmes-szakítós szövegnek. Ha meghal az, akit szeretsz inkább. Amíg utána nem néztem, én is azt hittem, hogy a szerelméhez írta, mert abból is kikerekedett volna, hogy nem egy szakítós dal, hanem inkább amolyan ima. Amióta viszont ismerem a hátterét, kicsit morbidnak érzem, ha valaki a szerelme jeleként küldi ezt a dalt a párjának.
süti beállítások módosítása