Mielőtt elkezdeném előrebocsátom: senkit sem kívánok tévútra vinni, és nem vitatom az egészséges életmód fontosságát és létjogosultságát.
Azonban, most szeretnék kiállni a régi jó ételek mellett, mert annyi örömöt okoztak életem folyamán, és fáj látnom, hogy újabban mennyire meghurcolják őket. Jelenleg annyiféle divatos és felkapott, világmegváltónak kikiáltott diéta kering a köztudatban, hogy követni sem lehet. Vannak amelyek tiltanak, vannak amelyek engednek, de egy biztos: többségük pont azokat a dolgokat küldik kárhozatra, amik miatt boldogan ülök le a vacsora asztal elé. Kövezzetek meg érte, de szerintem néha igenis belefér egy kiadós étkezés annak, aki nem feltétlen híve az innovációs csoda étrendeknek. Pláne, mivel a bűnösnek mondott ételeknek is van néhány jótékony tulajdonsága.
Arra gondoltam, egyik nagy kedvencem hozzávalóin keresztül leírom, melyik összetevő milyen pozitív élettani hatással bír. Csakhogy ne öljön meg a bűntudat, valahányszor eszem egy jót…
Szóval: paraszt vacsora. Imádom! Minden egyes része egy-egy apró csoda a világunkban. Van a tányéron héjában sült krumpli, szalonna (vagy kolbász, hurka), sózott hagyma, körözött és kenyér (részemről ez utóbbi szigorúan fehér!). Ízlés dolga, de lehet mellé tenni tojást, paprikát és paradicsomot is.
Burgonya
A burgonya az egyik legalapvetőbb élelmiszerek egyike. Szinte minden kultúrában megtalálható, elkészítésére megszámlálhatatlan recept létezik. Héjában sütve, tökéletesen alkalmas gyomor-és bélbántalmak ellen. Jó hír még, hogy így elkészítve nem veszti el vitamin és ásványianyag-tartalmát, vagyis tartalmaz B1, B2, B3, B6 és C vitamint, kálciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot és az egyik legnagyobb kálium forrás. Ez utóbbi elengedhetetlen a vércukorszint optimalizálásához, a szervezet vízforgalmának helyes szabályozásához, a gyomorsav termeléshez, és a legtöbb enzim normális működéséhez.
Szalonna
Jó elismerem, talán kevesebb jót lehet róla elmondani, mint mondjuk a tofuról, vagy más húspótlékról, de van néhány óriási előnye ezekkel szemben: kiválóan hasznosulnak benne a szervezet számára nélkülözhetetlen D vitaminok: a D1, D2 és D3. Ugyanis ez a vitamin fajta csak zsírban oldódik. Még egy meglepetés: a szalonna az Omega 6 zsírsavak csoportjába tartozó arachidonsavat tartalmaz, aminek révén mértékletesen fogyasztva csökkenti a koleszterin szintet. Egyébként is, ha megeszel egy szelet szépen átsütött szalonnát - a hiedelemmel ellentétben - másnap reggel nem fogsz plusz 10 kilóval ébredni.
Hagyma
Esetemben sózott, mert úgy szeretem. Szerencsére nem nagyon lehet belekötni, hiszen zöldség. Érzékeny gyomrúaknak azonban ajánlott melegítve, sütve vagy főzve fogyasztani. Aki viszont bírja, annak mehet minél több, mivel a vitamin és magas ásványianyag tartalmán túl a hagyma erősíti a bélflórát, javítja az epeműködést, segít szabályozni a vércukorszintet, hatásos köhögés és megfázás ellen. Ezen kívül hatásos vérnyomáscsökkentő, és csökkenti a szívroham kockázatát.
Körözött
Sokféle módon el lehet készíteni, én leginkább a túró-tejföl-pirospaprika kombót szeretem. Tehát túró és tejföl. Mostanában hallani néhány tejellenes aktivista megmozdulásról, amit valamilyen szinten megértek, de az én szívem öröklétig tejpárti marad. Gyermekkortól kezdve fontos a csontok fejlődéséhez, és rengeteg finomságot lehet belőle készíteni. A csontokra és fogakra gyakorolt jótékony hatásán kívül, szerepet játszik a vérnyomás egészséges értéken tartásában. A benne található laktóz a vékonybélben galaktózra és glükózra bomlik, majd ezek a szervezet saját baktériumflórájának, a probiutikumok tápanyagául szolgálnak.
Fehér kenyér
Tudom, hogy egészségtelennek lett kikiáltva, de egyrészt finom, másrészt a teljes kiőrlésű pékáruk és én, nem vagyunk jó barátok.
Ha pedig vacsora után legurítasz 2 dl Coca-colát, megelőzheted az esetleges gyomorbántalmakat. Tény és való, hogy a szénsavas üdítőital nagy mennyiségben többet árt, mint használ, de mértékkel fogyasztva segít a hányás és hasmenés tüneteinek enyhítésében. Ajánlják még migrénes fejfájás esetére is, és saját tapasztalatból mondom, hogy tényleg csökkenti a görcsös fejfájást, és mérsékli a kísérő tüneteket is.
Véleményem szerint, ha az ember rendszeresen eszik zöldséget, gyümölcsöt, és heti rendszerességgel mozog valamit (bármit), akkor néha napján engedtessék meg neki egy finom lakoma! Elvégre ez is a boldogság egy apró morzsája :)