Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mindennapok örömeiről, amelyekért érdemes reggel felébredni

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

A mutánsok köztünk járnak, és gyönyörűek

2016. június 30. - Evice

A genetika napjaink egyik legizgalmasabb tudományterülete. Próbáljuk feltárni a kromoszómákba rejtett titkokat - több-kevesebb sikerrel. Nem véletlen, hogy a génsebészet fejlesztése óriási figyelmet kap, hiszen ezzel az eljárással számos betegség kialakulása megelőzhető lenne. Ez a terület azonban napjainkban még gyerekcipőben jár, így a természet kezében vagyunk, ami a megjelenésünket és öröklött tulajdonságainkat illeti. Különösen kiszolgáltatottá akkor válunk, ha becsúszik valami hiba. Néha-néha azonban előfordul, hogy ezek az elváltozások kifejezetten előnyös kinézetet kölcsönöznek az egyénnek. Összegyűjtöttem néhány olyan mutációt, amelyek az esetleges kellemetlen tünetek mellett, olykor pozitív tulajdonságokkal is felruházzák az érintetteket.

A mutánsok köztünk járnak, és gyönyörűek.

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara. A pigmenthiány érintheti a bőrszöveteket, a hajat és a szemet, akár külön-külön, akár együttesen. Az állatvilágban gyakori jelenség: az emlősök, a hüllők, a kétéltűek, a madarak és a halak egyedeinél is megfigyelhető. A vadonban határozottan előnytelen a rejtőszín elvesztése, de a látvány mindenképpen lenyűgöző:

Fehér pávakakas:

white-peacock.jpg

Fehér oroszlán:

white_lion_05.jpg

Az embereknél az albínók szeme és bőre igen érzékeny, ezért óvakodniuk kell a túlzott napfénytől. Rengeteg hátrányos megkülönböztetés éri őket életük során. Nemcsak a régi korokban tulajdonítottak nekik mindenféle ártó szándékot feltűnő kinézetük miatt, de néhány kultúrában még ma is félnek tőlük, vagy egyszerűen kirekesztik őket a társadalomból. Az viszont tagadhatatlan, hogy különlegesek.

Napjaink legkeresettebb modellje többek között Nastya Zhidkova, Diandra Forrest, és Stephen Thompson. Szó se róla, tényleg megakad rajtuk az ember szeme:

Nastya Zhidkova:

0627a436b7020451d4cde421f1e4e4c3.jpg

 

Diandra Forrest:

15-things-to-know-about-diandra-forrest-shaun-ross-8.jpg

 

Stephen Thompson:

tumblr_nqsdpihxi71uretnlo2_400.jpg

Az albinizmus után nézzünk körül az erőteljes színek világában is! Az embereknél az egyik legritkább, és egyben legizgalmasabb hajszín: a vörös. A vörös színért felelős gén a 16. kromoszómán helyezkedik el, és az MCR1R nevű fehérje mutáns változatát hozza létre. A természetes, tüzes hajszínnel megáldott emberek két olyan különleges tulajdonsággal bírnak, amivel a többiek nem. Az egyik, hogy idős korban hajuk először rezes színt vesz fel, majd szőkülni kezd, végül fokozatosan szürkévé válik, de soha nem fehéredik ki teljesen. Ami pedig igazi szuper képesség: a vörös hajú emberek szervezete képes fokozottabb mértékben előállítani a D-vitamint, ami a mutálódott fehérjével nem rendelkezők esetében nem áll fenn.

clothes-ginger-long-hair-nature-favim_com-2473633.jpg

Heterokrómia, vagyis eltérő színű írisz, ugyanazon egyed esetében. Ez az elváltozás nem okoz semmiféle egészségügyi problémát, és nem jár pozitív hatásokkal sem, egyszerűen csak érdekes. Öröklődik, ugyanakkor előidézheti betegség, vagy baleset is.Több fajtája létezik, a legritkább, és legfeltűnőbb a teljes heterokrómia. Ez azt jelenti, hogy az egyén két, egymástól eltérő szemszínnel rendelkezik. Például az egyik szeme kék, a másik barna.

heterochromiacompleteandcentral.jpg

 

A részleges heterokrómia azt jelenti, hogy az íriszen belül található egy vagy több apró rész, ami eltérő színt vesz fel.

5_1.jpg

 

A centrális heterokrómia esetén az eltérő szemszín egyazon szivárványhártyán belül jelentkezik, és az esetek többségében mindkét szemet egyformán érinti. Mivel ez a mutáció nálam is jelen van, ha korábban magamról kellett személyleírást adnom, mindig magabiztosan válaszoltam, hogy a “szemem pedig szürkés-zöldes-kék, sárga pötyökkel”. A centrális heterokrómiás szem leírásánál azonban, mindig a külső szín számít mérvadónak. Tehát az enyém kék :). A lenti képen szereplő szivárványhártya pedig zöld.

addl_heterochromia.jpg

 

Distichiasis: ez az elváltozás a legtöbb esetben súlyos problémákat okozhat, mivel egy második sor szempilla megjelenéséért felelős. Akkor jelent gondot, ha túl közel van a szemhez, emiatt sérti a kötőhártyát, könnyezést, akár látászavart is okozhat. Megoldásként kontaktlencse viselését, vagy műtéti úton történő eltávolítást szoktak javasolni. Ha azonban egyenletesen, irritáció kiváltása nélkül helyezkedik el egymás alatt a két sor szempilla, az bizony gyönyörű hatást eredményez. A legjobb példa erre Liz Taylor, amerikai színésznő. Igéző pillantását többek között, ennek a genetikai elváltozásnak köszönhette.

08_5-detstvo-elizabet-teylor.jpg

Morris vagy Androgén-inszenzitivitási szindróma: ez egy igen összetett, első ránézésre mégis észrevehetetlen mutáció. A magzat a terhesség 8. hetéig mindkét nem ivarszerveit képes fejleszteni. Ezt követően azonban a férfi jelleg teljes kifejlődéséhez a hím nemi hormonok aktív termelődésére van szükség. Morris szindróma fennállásakor azonban hiányzik az 5alfa-reduktáz nevű enzim, ami folytán a magzat fogantatása ugyan XY kromoszómával történik, de a szövetei érzéketlenné válnak a hím nemi hormonok iránt, ezért a megjelenése tökéletesen nőies lesz: magas, karcsú alkat, dús, feszes keblek, sima, hibátlan bőr, és finom arcvonások. 

A gyermeken külsőleg egyáltalán nem látszik az elváltozás, csak pubertás korban tűnnek fel az árulkodó jelek: a hónalj-és szeméremszőrzet teljes hiánya, illetve nem jelentkezik menstruációs vérzés. Ezek a tünetek viszont nem egyértelműek, mivel okozhatja más kóros állapot is. A felismerést külön nehezíti, hogy a másodlagos női nemi jellegek (a szőrnövekedést leszámítva) erőteljesen fejlődnek. A hüvely rövid, de nagyon ritka esetben lehet normális hosszúságú is. Átfogó vizsgálatra gyakran csak a gyermekáldás elmaradásakor kerül sor, mivel a Morris szindrómás betegek nemzőképtelenek. Minden esetben nagyon fontos a körültekintő eljárás, és teljes körű felvilágosítás. A legjobb, ha már tizenéves korban kiderül, mert minél előbb kap hozzáértő segítséget a beteg, annál nagyobb eséllyel tud a későbbiekben teljes életet élni.

Napjainkban Eden Atwood jazz énekesről, valamint Maria José Martínez-Patiño korábbi spanyol gátfutóról ismert, hogy ezzel a mutációval született.

Eden Atwood:

eden_atwood.jpg

Maria José Martínez-Patiñmariapatino.jpg

Források

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokoromei.blog.hu/api/trackback/id/tr918856074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.06.30. 21:53:17

Ez a centrális heterochromia nagyon szép!

2016.06.30. 22:03:57

Koszi a posztot! Erdekes a tema, es en nagyon szeretem az albino, es a szuletett voros haju embereket. Az albinok szerintem ugy neznek ki mint az angyalok, szinte foldontuli a megjelenesuk. A vorosok pedig maga az elet, a szenvedely, az orom! Meg sosem talalkoztam olyan voros hajuval aki ne szeretett volna elni, es nem lobogott volna benne a vidamsag, a tuz, a szenvedely ugy mint az Elet.
Amugy a szemem nekem is zold, belul a pupilla korul pedig aranybarna.

Medgar 2016.06.30. 22:07:28

@Lady Scarlett: Minél rozsdásabb a tető, annál nedvesebb a pince...

Evice 2016.06.30. 22:32:23

@Lady Scarlett: én köszönöm, hogy elolvastad! :) Sajnálom, hogy néhány kultúrában még mindig nem fogadják el az albínókat. A természet csoda dolgokra képes, és úgy gondolom, az albinizmus is ilyen. A vörös hajszínnel kapcsolatban tökéletesen igazad van, tényleg nagyon életvidámak szoktak lenni.
Szóval te is heterokrómiás vagy! Üdv a klubban! ;) Szép kombináció a zöld és az aranybarna, büszke lehetsz rá :)

anyadmajma 2016.06.30. 22:46:29

Jó a poszt és a tudományos magyarázás is érthető:)
Az albínó oroszlán miatt meg külön jó pont. Elég gyakran keverik a fehér oroszlánnal.:)

anyadmajma 2016.06.30. 22:54:18

bár nem értem, hogy miért 18+ besorolású.

Evice 2016.06.30. 23:06:26

@anyadmajma: köszönöm, és örülök, hogy tetszett! :)
Igen, mert a "fehér" elnevezés zavaró lehet, mivel használják az albínó egyedekre is. Ha jól tudom inkább dél-afrikai oroszlánnak nevezik a fehér oroszlánokat. Esetleg krugernek, bár ezt ritkábban hallani. Külön érdekes, hogy még csak nem is fehérek :)

Evice 2016.06.30. 23:13:48

@anyadmajma: ez egy alapbeállítás a blognál, és mindenképp ajánlatos használni, ha felnőtt tartalom is szerepel az oldalon. Nálam vannak ilyen témák, ezért ha az olvasó rákattint a blogomra, automatikusan megjelenik a figyelmeztetés.

marczy 2016.07.01. 09:21:20

A sprinttávok olimpiai döntőiben (és nem csak ott) a nyolc döntős közül mind a nyolc tele van. Ha Martinez-Patiño valóban androgén-inszenzitivitásban szenvedett, akkor jó kérdés, hogy az érintett élsportolókra bizonyos szerek hogyan hatottak, ha egyáltalán hatottak... Jó kis titkos sporttudományi PhD-dolgozatot lehetne írni erről... Vagy ezek szerint kénytelenek voltak valóban tisztán versenyezni, mert nem hatott rájuk a szer?

Evice 2016.07.01. 09:48:01

@marczy: Martinez-Patiño esete valóban megérne egy dolgozat témát, de sajnos nem tudom, hogy milyen szereket használt, ha egyáltalán használt valamit (Nézd el nekem, jó hiszemű vagyok :)) Ő a nemiség vizsgálaton (gender test) bukott meg , akkor derült ki a betegsége is. Van 1-2 tippem azt illetően, miként hatna a Morris szindrómás betegekre egy olyan csodaszer, ami akkoriban divatos volt az élsportokban, de ennyire nem vagyok jártas a témában, találgatni pedig nem szeretnék :)
Ha van ötleted erre vonatkozóan, kíváncsian várom, mert ez tényleg érdekes téma :)

aegithalos 2016.07.01. 10:06:49

Kivul kek, belul zold szemem van. Eddig nem tudtam, hogy ennek neve van, max a "csillagszemu"-t. :)

Evice 2016.07.01. 11:38:35

@aegithalos: üdvözöllek a mutánsok között! :D
A "csillagszemű" nagyon szép jelző, el tudnám viselni, ha így hívnának :)

MR2 Sándor 2016.07.01. 12:36:42

Kár, hogy a képeken látható emberek és a páva kivételével állatok egyike sem albínó, azoknak ugyanis piros a szemük.

Evice 2016.07.01. 12:56:04

@MR2 Sándor: "(...) Ember esetén a teljes albinizmus nagyon világos bőrhöz, fehér hajhoz és szürke vagy kék szemhez vezet. (...) Egyes néger albínók még mindig kifejezetten barna bőrűek, és világosbarna szeműek.[1] Emellett létezik az albinizmusnak csak a szemet érintő formája (okuláris albinizmus) is, amiben jelen van az albinizmus által okozott látászavar. (...) Teljes albinizmus esetén az ember szemének színe világoskék, szinte rózsaszín, függetlenül öröklött szemszínétől. Ha az albinizmus nem ilyen súlyos, akkor a szemszín lehet kék, zöld, vagy világosbarna."
Állatoknál: "(...)A melanin nevű festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre (okulokután albínó) vagy külön-külön." A lényeg a mondat végén van.
Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Albinizmus

Ezeket a tényeket a posztban is leírtam.

Evice 2016.07.01. 13:58:53

@aegithalos: de jó neked! :D Engem még véletlenül se szólítottak így soha. Ez olyan igazságtalan! :)))

aegithalos 2016.07.01. 14:27:56

@Evice: A tenyekhez hozzatartozik, hogy akkor szolitottak igy a barataim, amikor szivatni akartak. Es sikerult is nekik. :)

maczuda 2016.07.01. 20:35:06

èrdekes cikk volt! ezen a D- vitamin dolgon csodàlkoztam csak, mert én igazi vörös vagyok, de első gyermekem utàn teljesen kiürült a szervezetemből,annyira,hogy gondot is okozott. Azóta szedem,már mániákusan :-) ès azert sokszor vagyok szorongó ès rosszkedvű,csak,hogy rácáfoljak:-):-):-) mondjuk a szenvedély stimmel, bár lehet,hogy csak őrült vagyok :-):-)

MR2 Sándor 2016.07.01. 21:00:22

@Evice:
"Az albínók bőre tejfehér, hajuk fehér, szemük pedig pirosas."
hu.wikipedia.org/wiki/Albinizmus

Éérrdekes....

Evice 2016.07.01. 21:25:45

@aegithalos: na, az gonosz dolog :D Mindenesetre, biztosan nem véletlenül jutott eszükbe épp a "csillagszemű" jelző. Szerintem ez jó dolog :)

Evice 2016.07.01. 21:32:04

@maczuda: köszönöm! :) na, tessék, ilyen is van! :D Remélem, azóta már rendbe jöttél! :) A vörös hajú embereknek az is jól áll, ha kicsit szomorkásak néha. Olyan romantikusnak hat. Komolyan. Ha őrült vagy kicsit, az is teljesen rendben van, sőt! :) Néha kell egy kis őrület. A szenvedélyességhez pedig kétség sem férhet, ez is a vörös hajúak sajátja ^_^

Evice 2016.07.01. 21:53:42

@MR2 Sándor: mondanám, hogy olvasd át újra alaposan a teljes idézett részt a hivatalos definícióból , de láthatóan csupán egyetlen mondathoz ragaszkodsz az egészből.
Így pedig nehéz lenne beszélgetni a témáról :)
Mindenesetre, azért köszönöm, hogy megnézted a cikket!

MR2 Sándor 2016.07.02. 01:37:31

@Evice:
Lehet, hogy neked kéne átolvasni, vagy esetleg az angol változatot is mellé, és akkor kiderülne, hogy mit értesz félre.
(Ahogy a Wiki-cikk fordítója/ferdítője is.)

steve_ 2016.07.02. 10:17:39

@MR2 Sándor:
Úgy tűnik, te érted félre. Kérsz tolmácsot?

"Signs and symptoms
In humans, there are two principal types of albinism: oculocutaneous, affecting the eyes, skin and hair, and ocular affecting the eyes only. Most people with oculocutaneous albinism appear white or very pale, as the melanin pigments responsible for brown, black, and some yellow colorations are not present. Ocular albinism results in light blue eyes,[6] and may require genetic testing to diagnose.
[...]
The human eye normally produces enough pigment to color the iris blue, green or brown and lend opacity to the eye. In photographs, those with albinism are more likely to demonstrate "red eye," due to the red of retina being visible through the iris." - en.wikipedia.org/wiki/Albinism

Továbbá:

"A common myth is that people with albinism have red eyes. Although lighting conditions can allow the blood vessels at the back of the eye to be seen, which can cause the eyes to look reddish or violet, most people with albinism have blue eyes, and some have hazel or brown eyes."

www.albinism.org/site/c.flKYIdOUIhJ4H/b.9253761/k.24EE/Information_Bulletin__What_is_Albinism.htm

faPrime 2016.07.02. 15:47:51

Heterokrómiát szerintem az első osztályos mutánsfilmben elég széles körben promótálták :) (mármint én ott hallottam először)

@Medgar: "Minél rozsdásabb a tető, annál nedvesebb a pince..." nagy igazság :)
és mivel vannak akik megtévesztésből rozsdásra festik a tetőt, ezért mindig ellenőrizni kell, hogy a szőnyeg illik-e a függönyhöz (legalábbis angolban, nem tudom magyarul van-e ilyen mondás)

Evice 2016.07.02. 20:06:14

@steve_: a számból vetted ki a szót :)

Evice 2016.07.02. 20:07:46

@faPrime: hm...mutánsfilmekből nekem nem dereng, de majd utána nézek :) Hátha kiderül, hogy van valami rejtett szuper képességem miatta :)))

faPrime 2016.07.03. 17:01:43

@Evice: "első osztályos mutánsfilmben" nem biztos hogy ez volt a magyar címe :)
x-men first class, az elején a fiatal, még kerekesszék nélküli Xavier ezzel a dumával csajozik a kocsmában, mert a csajnak eltérő színű a szeme
youtu.be/fOqNCY49THM

Evice 2016.07.03. 17:34:09

@faPrime: oh...be kell vallanom, az új X-men filmeket már nem követtem nyomon. Persze, hogy a mutánsra nyomul :D Talán egyszer nekiveselkedem, és megnézem a teljes filmet :)

Evice 2016.07.25. 22:32:31

@steve_: ejha! Azért ez sem semmi. Az a legjobb az egészben, hogy az ilyen embernek fel sem tűnk ez a képesség, amíg egy csapat tudós elé nem áll a teszttel :D

2016.08.26. 19:27:31

@Medgar: Minnél egyszerűbb valaki annál többet jár a szája...és semmit sem mond.

2016.08.26. 19:31:44

@Evice: Köszi Evice! Bár én sokkal szebbnek találom az albínókat és akik még nekem nagyon tetszik azok a vitiligo-val élő emberek. Anyukámnak is ilyen a bőre és szerintem nagyon szép, különleges.
Olyan mint egy nonfiguratív tetkó. :-))

Evice 2016.08.26. 21:20:44

@Lady Scarlett: nincs mit :) A vitiligo szerintem is nagyon szép elváltozás. Különösen az tetszik, amikor valakinek már ősz tincsek vannak a hajában. :) Nyilván nem szerencsés állapot abból a szempontból, hogy autoimmun betegség okozza, de határozottan állíthatom, azok táborát erősítem, akit lenyűgöz, ha vitiligos emberrel találkozik. :)

Medgar 2016.08.27. 00:27:53

@Lady Scarlett: Gyorsan találtál frappáns választ.

Evice 2016.08.28. 12:55:40

@Medgar: Gondolom LadyScarlettnek akad ezer más dolga, és nem a posztok és kommentek olvasgatása teszi ki ideje nagy részét. Plusz: ő legalább reagált, pedig sértőnek is lehetett érteni amit írtál, annak ellenére, hogy - ha jól értettem - , egy pozitív sztereotípiára céloztál a vörös hajú nőkkel kapcsolatban.

vackor1 2017.02.21. 10:49:12

Nem szeretnék butaságot írni, de mi van a legtöbb " mutánssal", a szegény, méltatlanul mellőzött egyszerűen csak kék szemszínnel megáldott emberekkel? :)))

Elnézést, de nem tudom kihagyni:
" Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek? " :)))))))))))))))

Jakab.gipsz 2017.02.21. 12:26:46

Minden bőven termő fán van selejt, de ez nem azt jelenti, hogy minden szem gyümölcsöt beteszünk a befőttes üvegben, és ettől még nem vagyunk rossz emberek, vagy nácik vagy antiszemiták, homofóbok stb.
Ma pedig amikor sztárolják egyesek a rendellenességet és a magatartásukban is megjelenő devianciát, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a szavantokról és a a kimérákról akik szellemei téren különlegesek ámde velük szembe is intoleránsok voltunk évezredeken keresztül csak azért mert más-képen látták a világot.
Tehát a különlegességet nem sztárolni kell mert csak egy adottság és ennyiben minden ember különleges, hanem a kérdés így tehető fel, tudsz-e megbízhatóan és kiszámíthatóan viselkedni úgy, hogy a közösség megbízhasson benned. és ez minden emberi lényere egységesen vonatkozik, azaz nincs privilégiuma senkinek sem.
Egy nem látó embert pedig értelem szerűen nem teszünk meg közlekedési rendőrnek, hol ott egyetemes- emberi joga lenne, de a feladat elvégzése a számára lehetetlen. És ez a döntés még nem teszi a közösséget, sem nácivá, sem antiszemitává.

szekelybakk 2017.02.21. 13:18:01

@Evice: Az albinizmusnak kicsit jobban utána nézhettél volna, a képek majdnem minden képen leucismus van. a különvség:
Albinizmus, teljes testre kiterjedő pigmenthiány (szem is, vagyis piros a szeme)
Leucismus, a kültakaró pigmenthiánya (szem nem, csak bőr haj, szőr) elméletileg akármilyen színű lehet a szeme

Evice 2017.02.21. 13:59:39

@vackor1: a kék szemszínnel megáldottakat egyszerűen csak imádom, és kész :)
Amúgy érdekes, hogy említed, mert majdnem bekerült ebbe a posztba. Csak hát mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, inkább a heterokrómiát hagytam bent :D

Nem ígérek semmit, de lehet, hogy egyszer felakasztjuk Bástya elvtársat is ;)

Evice 2017.02.21. 14:07:48

@Jakab.gipsz: rendesen tovább gondoltad a poszt témáját. Nem tudok azonosulni a gondolatmeneteddel, és vitatkozni sem akarok. Eléggé máshogy látjuk a dolgokat, de úgy vélem, ez nem baj.

Annyit azért szeretnék megjegyezni, hogy centrális heterokrómiám van, balkezes vagyok, és 3 éves koromig vörös volt a hajam. Fenti kommented alapján, én sem sűrűn pislognék abban a bizonyos befőttes üvegben. No, de hát ez van :)

Evice 2017.02.21. 14:15:16

@szekelybakk: az albinizmusról, mint egy betegségcsoportról írtam, kifejve a fajtáit, és azt hiszem elég érthetően is fogalmaztam. Azért azok a képek kerültek kiválasztásra, mert nekem azok tetszettek. Ha pedig jobban megnézed, van köztük olyan, amin teljes, és olyan, amin részleges albinizmus látszik.

Mindenesetre jó látni, hogy más is elmélyült a témában :)

fidesz maszop dk egykutya 2017.02.21. 15:57:37

@Evice: lehet azért vidámak a vörösek, legalább is a nők, mert bevadítják a férfiakat? :)
s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b4/b8/8e/b4b88e9f57cc3900640608d2890ba008.jpg

Sid89 2017.02.21. 16:10:24

Kedves Evice!
Nagyon tetszett a posztod! Egy barátom igen érdekes hajszínnel született: a világos szőkétől a vörösesbarnáig rengeteg árnyalat megtalálható benne. Érdeklődnék, hogy amikor elmélyültél a témában esetleg találtál-e erről valamit?

Jakab.gipsz 2017.02.21. 16:17:05

@Evice:
Ne értsd félre, gondolat menetet, én például olyan csúnyán énekelek, hogy a gyerekek ha meghallanák, megállnának a növésbe.
Megfeledkeztél arról a tényről, hogy a jelenlévők mind egy befőttes üvegben úszkálnak.

Evice 2017.02.21. 17:47:42

@fidesz maszop dk egykutya: hm...hm...nem akarok előítéletesnek tűnni, de szerintem is van benne valami :D
Amúgy jó kép ;)

Evice 2017.02.21. 18:02:35

@jones5555: azt a beborult! Gyönyörű szemed van!
Próbáltam lefotózni a sajátomat, de még nem sikerült vállalhatót elsütni...amint sikerül én is kiteszem :)
Mi mutánsok, tartsunk össze! ;)

Evice 2017.02.21. 18:14:09

@Sid89: Szia! Először is, köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszett!
Másodszor: ókori versekben olvastam hasonló jelenségről, mint a barátod hajszíne, de nem tudtam eldönteni, hogy csak a költő túlzott-e szerelme leírásakor, vagy tényleg olyan hajkoronával rendelkezett a hölgy. Így, hogy te is írtad, már hajlok arra, hogy tényleg létezhetett :)
Fénysebességet nem ígérek, de ha érdekel a téma (nekem szöget ütött a fejemben ez a kérdés), akkor utána járhatok. Aztán, ha készen leszek vele, akkor jelzem neked, és meg tudod nézni.

Evice 2017.02.21. 18:17:47

@Jakab.gipsz: én eleve úgy gondoltam, hogy mind egy kalap alatt vagyunk.
Bocs, ha esetleg korábban félreértettem amit írtál!

jones5555 2017.02.21. 18:21:15

@Evice: Köszi! Így van! Egyébként sima telefonos fotó, még régebben egy Samsung S4-el lőttem. Egy komolyabb tükörreflexessel, makró obival mit ki lehetne hozni belőle! :D

vackor1 2017.02.21. 18:55:39

@Evice: Nnnnnna, azéééééé'., így már majdnem rendben . :)) ( mivel a kék szeműek korrektek is :))) így zárójelben megjegyzendő, hogy a kék szemeknél valóban érdekesebb a heterokrómia , legalábbis egy ilyen posztban mindenképpen.. ) Mutáns, légy büszke ! :)))

Gyönyörű kék szemeim imádata miatt elnézzük - ugyanazokkal a szemekkel - a pillanatnyi megfeledkezést Bástya elvtársról , de azért kurta az a szoknya , lehet, hogy egyszer majd kérünk valamit cserébe.. :))

Elnézést, befejezem az OFFolást.

Sid89 2017.02.21. 19:02:39

@Evice: Köszönöm ha utána tudsz nézni! Tényleg érdekel, mert még sosem láttam hasonlót természetes formában.

$pi$ 2017.02.21. 19:03:58

"A mutánsok köztünk járnak, és gyönyörűek."

Ezek nem mutánsok, örököltek egy recesszív gént.

Evice 2017.02.21. 19:17:13

@jones5555: na jól van ám... :D Az hiszem, futok még néhány kört, legalább megvan a ma esti program. Nem adom fel, amíg nem sikerül egy normális képet készíteni. A helyzetet nehezíti, hogy antifotogén vagyok (még a szemem is :)), és nem értek a trükközéshez... Borzasztó :D

Evice 2017.02.21. 19:25:29

@vackor1: megnyugodtam! :D
A kék a legelbűvölőbb szemszín, és talán a legnépszerűbb is, ha egyáltalán lehet ilyet mondani :)

Khm ! "Nyuszi ül a fűben és gondolkozik", nem "aranyhal a tóban, és kívánságokat teljesít" :D
DE: mivel elolvastad a posztomat, lehet, hogy egyszer átvedlek aranyhallá :) Mindent az olvasókért!!! :)))

Nem kell elnézését kérned, itt offolhatsz nyugodtan :)

Evice 2017.02.21. 19:30:30

@Sid89: igazán nincs mit! Hátha találok valami érdekeset, még az is lehet, hogy meglepődünk :) Eltarthat néhány hétig, de ha kész lesz, mindenképpen jelzem itt, vagy e-mailben.

Evice 2017.02.21. 19:31:39

@$pi$: akkor ennek most fuss neki még egyszer! :)

2017.02.21. 19:41:13

@jones5555: Nagyon szép! Jó lett a kép!

Evice 2017.02.21. 20:00:41

@jones5555: jól van...3 lámpa, 2 telefon, egy tablet... 2 infarktus és 5 agyvérzés után, sikerült egy homályos, de talán használható képet elsütni... :) Nem túl jó, de a színek valamennyire látszanak :)
Az enyém ilyen: imgur.com/a/yoGrS

vackor1 2017.02.21. 20:24:27

@Evice: Köszönöm , én is megnyugodtam, ártatlan lelkemet fájdalmasan érintette volna a tudat, hogy esetleg valaki/VALAKI nem alszik nyugodtan miattam.. :))
Ma grafomán vagyok, biztos tele/fél/egytizenkilenced , esetleg bármilyen más Hold/Mars/ van..
Nos a nyúl az egy jellem, ott ül a fűben, de a bánatnak sem szívja, ez szimpatikus.. :))
A halat nem szeretem, ha kifogom is visszaengedem , néha furcsán is néznek rám az igazi horgászemberek , ellenben az aranyhal ellen nincs kifogás, pláne ha tud palacsintát ( császármorzsát, fánkot, somlóit, etc.,etc., ) , akkor kivételesen el is gondolkoznék a megtartásán, természetesen minden önzés nélkül .. :)))

A poszt olvastán tervbe vettem, hogy belelesek a többibe - vagy némelyikbe - is , de ha ez ilyen előnyökkel is jár, akkor most már biztosan meg is teszem , természetesen ismét nem számításból.. :))
Pluszbónusz, hogy ugyan ide is írt kettő más blogokban eléggé ismert nick , de szerencsére itt nem az ott szokott "színvonalat" hozták , tehát nem kapok pillanatonként infarktust és/vagy agyvérzést.. :))

Evice 2017.02.21. 20:45:32

@vackor1: pár napja volt telihold, ha ez számít :D

Igen, a nyúl egy igazi jellem :) A hallal elvagyok, ha nem jön a közelembe, én sem az övébe :)))
Sütni-főzni is imádok, az már több, mint hobby :)

Ha belelesel a többibe is, az megtiszteltetésnek veszem, és remélem találsz még olyat, ami tetszeni fog! :) Némelyik 18+-os, de szerintem azok is olvashatóak. Írni mindenképpen jó volt mindegyiket :D

Nem-nem, itt nincs baj senkivel. Néha kapom az ívet rendesen, de szépen megoldjuk egymásközt...pláne, ha kiderül, hogy nekik van igazuk :P :D

$pi$ 2017.02.21. 21:36:34

@Evice: "akkor ennek most fuss neki még egyszer! :) "

Minden emberben van körülbelül 100-150 mutáns gén, olyan gén, amit nem a szüleitől örökölt, hanem benne, az ő génkészletében jelentkezett először mutáció által. Elsöprő többségük persze inaktív területen van.

Azok a gének, amiket a szüleiktől örökölt valamikor, valamenyik felmenőinél szintén mutáció útján keletkezett. Nyilván értelmetlen lenne "mutánsnak" nevezni valakit azért, mert egy olyan gént örökölt, ami mutáció útján keletkezett, hiszen minden gén mutácóval jött létre.

Persze több gén is okozhat albinizmust, sőt többféle részleges albinizmus is létezik, de:

"Oculocutaneous albinism is generally the result of the biological inheritance of genetically recessive alleles (genes) passed from both parents of an individual for example OCA1 and OCA2."

Tehát mégegyszer nekifutottam. :)

Evice 2017.02.21. 22:01:45

@$pi$: na látod, így már van értelme :))) Először nem értettem pontosan, min akadt meg a szemed :)

Nem is tudom, talán azért terjedt el ez a kifejezés a köztudatban, mert így egyértelműen lehet visszacsatolni arra jelenségre, amikor valakin már látható jelei vannak egy-egy gén módosulásának. Aláírom, hogy csak ezért mutánsnak nevezni az illetőt, talán nem megfelelő, de nem jut eszembe rá jobb szó.

Így van az albinizmusnak több fajtája létezik, ezért is használom/használjuk gyűjtőfogalomként.

A posztban sem akartam félrevezetni senkit, lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen, de próbáltam hangsúlyt fektetni pl. arra, hogy az albinizmus nem csak teljes formájában létezik.

Köszönöm a kifejtést, sok hasznos információ van benne :)

vackor1 2017.02.21. 22:04:40

@Evice: Haladunk, Halacska, haladunk.
Ezek szerint nem okoz gondot az említett palacsinta és tsai. , én meg ritkán szoktam elfelejteni a kvázi-ígéreteket , alkalomadtán erre is emlékeztetni fogom az aranyhallá avanzsált tepsifülest . :))
No, hess a fürdőbe - mármint nekem - aztán olvasgatni fogok kicsit, végülis meg kell szolgálni azt a császármorzsát.. :))
18+-ost - ha már felhívtad rá a figyelmem - nem tudom, hogy nekem szabad-e, majd megkérdetem Anyukámat.. :))

Evice 2017.02.21. 22:21:28

@vackor1: csak azt állítom, hogy szeretek főzni, azt nem, hogy tudok is :D

No, csak óvatosan azokkal a felnőtt posztokkal, héj! :))) Van ott néhány "szerényebb" téma is ;)
Akárhogy is lesz, jó szórakozást hozzájuk! :)

$pi$ 2017.02.21. 23:02:38

@Evice: "A posztban sem akartam félrevezetni senkit,"

Igen ez világos volt, inkább csak köznyelvi kifejezések voltak, hétköznapi cikkben, teljesen elfogadható. Nem is azért írtam, hogy belekössek, csak mittudomén, érdekesnek találtam hirtelen, hogy mi is az, hogy "mutáns". Mármint az az érdekes, hogy ha bennem jelentkezik valami, akkor mutáns vagyok, de ha a laszármazottam örökli tök ugyanazt, akkor az már nem mutáns.

Evice 2017.02.21. 23:13:28

@$pi$: rendben, minden világos :) Ez egy nagyon jó téma, örülök, hogy másokat is megmozgat :)
Talán azért nem lesz mutáns a leszármazott, mert egy idő után minden normáltól eltérő tulajdonság megszokottá válik. Úgy mint pl. a kék szemszín, vagy a balkezesség. Persze ehhez nyilván nem elég 2 generáció, csak úgy vélem, valami ilyesmi állhat a dolog hátterében.

jones5555 2017.02.22. 15:14:35

@Evice: Szép színű nagyon! Tetszik!

Evice 2017.05.24. 21:25:33

@Sid89: Szia! Bocsánat amiért ilyen sokáig tartott :/ Szóval, rákerestem néhány helyen, és arra jutottam, hogy igazából lehetséges, hogy valakinek kevert hajszíne legyen. Egyrészt mert nekem is több árnyalatú (és természetes :)):), másrészt az angol nyelvű wikipedia oldalon elég részletesen elmagyarázzák, hogyan alakulnak ki a különböző hajszínek. Átküldöm neked a linklistát, amiket böngésztem. Illteve találtam egy jó kalkulátort, amivel el lehet szórakozni, meg tudod nézni, hogy leendő utódod milyen tulajdonságokat örökölhet tőled :)
Linkek: listmoz.com/#B2KVpBrHB6n3rfsx
Kalkulátor: dna.frieger.com/calc-quick.php
süti beállítások módosítása