Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mindennapok örömeiről, amelyekért érdemes reggel felébredni

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

A borjú esete az új kapuval

2016. június 11. - Evice

A magyar nyelv tele van szebbnél szebb szólásokkal, melyekkel kifejezhetjük lelkiállapotunkat, érzelmeinket, vagy hangsúlyosabbá tehetjük mondandónkat. Sajnos az idő múlásával egyik-másik igazi jelentése megkopott, csak amolyan “megérzés” szerint használjuk, mert nem ismerjük pontos eredetét. Egy nemrég bekövetkezett mutatós, biciklis esést követően panaszkodtam, mondván: akkorát estem, mint az ólajtó. Aztán elgondolkodtam, hogy tulajdonképpen mekkorát is? Összeszedtem néhány régi szólást, amit nap mint nap használunk, de talán már nem tudjuk pontosan miként születtek.

 

Néz, mint borjú az új kapura.

Ez a mondás a vidéki élet szépségeinek állít emléket. A teheneket minden reggel kihajtották a legelőre, este pedig vissza. Ha azonban a gazda napközben lecserélte a kaput, a hazatérő kisboci, elbizonytalanodva szemlélte a bejáratot, elvégre nem azon jött ki reggel. Ilyenkor elég nehézkesen lehetett szegénykét betessékelni. Egyik mai verziója a “Néz, mint rénszarvas a reflektorfénybe”, valami hasonlót jelent. A boci kétkedő, csodálkozó nézésére utal, ha valaki döbbent pillantását látva azt mondjuk neki, hogy úgy néz, mint borjú az új kapura.

img_4160_1.JPG


Láttam én már karón varjút.

Ezzel a mondással azt fejezheted ki, hogy már sok mindent átéltél, rengeteg tapasztalat áll mögötted, és olyan dolgokat is láttál az életben, amit mások elképzelni sem tudnak. Alapját az a hit képezi, miszerint a varjú soha nem száll le karóra. A “Láttam én már falon pókot” egy kissé elbagatelizált változat. Ez az értelemzés azonban azt jelenti, hogy egy teljesen általános dolgoról beszélünk éppen.

11-07-24-21-46-22469.jpg


Ordít, mint a fába szorult féreg.

Ha ezt hallottam, mindig egy szerencsétlenül járt százlábú jelent meg lelki szemem előtt, pedig erről szó sincs. A régiek a nádifarkast (aranysakált) hívták egyes vidékeken toportyánféregnek. A fa amiről szó van, egy fából készült farkas csapda, amit főként a juhászok készítettek a nyáj védelmére. Ha az ordas beleesett a csapdába, a sérülés miatt ordítani kezdett. A juhászok pedig hagyták, mert a vonyítása távol tartotta a többi farkast.

Nádi farkas / aranysakál / toportyánféreg:

golden_jackal.jpg


Úgy otthagyta, mint Szent Pál az oláhokat.

Rendben...de mégis mikor és miért hagyta ott az oláhokat Szent Pál? A monda szerint az oláhok vándorlásaik során, egy napon Vasláb nevű faluhoz értek. Az ottani földesúr - hogy ott tartsa a nomád népet - külön templomot ígért nekik. A templom felépült, és természetesen szenteket ábrázoló képek is kerültek a falakra. Csakhogy egy Tekerőpatakon élő ember váltig állította, hogy a Szent Pál apostolt ábrázoló festmény erősen hasonlít szülőfaluja bírójára. Mivel a helyiek nem akarták, hogy ilyen szégyen érje őket, még aznap éjjel ellopták a képet. Attól kezdve hiába festették újra és újra, annak mindannyiszor lába kelt, bármilyen szigorúan őrizték is. Így az oláhoknál nem maradt meg az apostol képmása. Innen ered, hogy Szent Pál otthagyta az oláhokat.

Hunyad megyei oláhok:

119.jpg

Hiányzik, mint üveges tótnak a hanyattesés.

Az üveges tót egy mára már kihalt, régi mesterség. Tevékenysége abból állt, hogy a hátán cipelve a táblaüveget, a környéket járta, és ahol éppen szükség volt rá, ott kicserélte az ablakot. Ebből adódik, ha szerencsétlen elesett, összevagdosta az üveg, és a drága portéka is odalett. E szólás jelentését sikeresen vitték át a modern változatokba, pl.: “Hiányzik, mint mókusnak az erdőtűz.

nagyhutai-ablakos-debrecenben-1969-ben.jpg


Akkorát esett, mint az ólajtó.

Még mindig az esés kategóriánál maradva: ez a szólás, mint a legtöbb társa, szintén a régi, vidéki élet egyik alapelemét örökítette meg. A rókától és más ragadozóktól úgy próbálták védeni a szárnyasokat, hogy az ólat magasra helyezték, és ajtót tettek rá. Ezért a baromfiudvarnál volt gyakori jelenség, amikor a tyúkól ajtaja megadta magát a gravitáció hívó szavának, óriási robajjal huppant a földön. Innen ered az, ha valaki nem figyel a lába elé, bizony eshet akkorát, mint az ólajtó.

tyukol2.JPG


Nyugtával dicsérd a napot!

Ez a szólás simán tovább fejlődött a modernizációval, de eredendően a “nyugta” szó nem a vásárlást lezáró számla adására utalt. Alapjában véve azt fejezi ki, hogy jobb megvárni az estét, és csak akkor kijelenteni, ha egy fantasztikus napot tudhatunk magunk mögött.

napnyugta2.jpg


 

Források

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokoromei.blog.hu/api/trackback/id/tr198800238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velszi bárdolatlan 2016.06.12. 23:41:06

Ja, és a magyar nyelvnek van egy helyesírása is.
Kár, hogy neked fingod sincs róla.

opati666 2016.06.13. 07:47:02

A blogírón kívül van ebben az országban még egy ember, akinek a "Nyugtával dicsérd a napot!" szólásról a bolti nyugta jut eszébe?

Minőségi írás... Broáf...

lajcsi1975 2016.06.13. 10:48:17

Megjöttek a trollok. ha nem teccik húzz el.

lajcsi1975 2016.06.13. 11:02:28

Na jó . Igazából az a bajom hogy pár ember abból csinál sportot hogy fikázza a bloggert hogy elütött egy két betűt., és ezek attól élveznek a gatyájukba. Akkor mi van ha benne maradt egy két helyesírási hiba?

Reménytelen eset.

steve_ 2016.06.13. 12:44:03

@lajcsi1975: Egyetértek. Szomorú, ha valakinek az jelenti a "mindennapok örömét" ha leszólhat valakit. Nekem tetszett. Például, tudtam, hogy mi az ólajtó, és láttam is már magasra épített ólat... de valahogy nem kapcsoltam össze ezeket az információkat a szólással. :)

Evice 2016.06.13. 20:42:36

@Velszi bárdolatlan: Minden építő jellegű kritikát szívesen fogadok. Ha legközelebb azt is megírod, hogy mi az a hiba, amit felfedezni véltél, javítani fogom.

Evice 2016.06.13. 20:44:45

@opati666: Meg fogsz lepődni: van. Mindenesetre köszönöm, hogy kattintásoddal növelted a blog olvasottságát.

Evice 2016.06.13. 20:52:59

@lajcsi1975: Köszönöm neked azt is, hogy elolvastad a posztot! Örülök, hogy ilyen olvasóim vannak :)

Evice 2016.06.13. 20:54:36

@steve_: Örülök, hogy tetszett, és érdekesnek találtad :)

ZON 2016.06.14. 08:55:47

A képen egy holló ül a karón.

Evice 2016.06.15. 21:02:15

@ZON: Tudtommal a képen egy kormos varjú ül a karón. Egyébként pedig holló vagy közönséges holló (Corvus corax) a madarak osztályának verébalakúak rendjébe (Passeriformes) és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozik.

laposmacska 2016.07.08. 11:24:06

Mikor kicsi voltam mindig a bolti nyugtára gondoltam. Aztán egy nap leesett. Aki meg a helyesírásba meg az illusztrációba köt bele, annak további szép sikereket kívánok az életben! :)

Evice 2016.07.08. 13:03:20

@laposmacska: én is a pénztárosoktól hallottam, néha ezzel viccelődtek :))) Köszönöm, hogy időt szakítottál rá, és elolvastad a posztot! :)

vackor1 2017.02.22. 00:16:12

A türelem szép erény.. :)))

Evice 2017.02.22. 00:25:38

@vackor1: és csak kevesek bírnak véle :)

vackor1 2017.02.22. 00:32:21

Nocsak, annyira veszélyes lenne? Jó, hogy mondod, akkor én nem is próbálkozom , a barátaim se gyanúsítottak még meg soha ilyennel ! :) ( ti., hogy túlzottan türelmes lennék )
Mottóm: Adj Isten türelmet, de azonnal ! :))

Evice 2017.02.22. 00:45:21

@vackor1: nem veszélyes, csak nálam igen ritka vendég :D Többek között ezért kezdtem harcművészetekkel foglalkozni :) Most már sokkal jobb a helyzet :)
süti beállítások módosítása