Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mindennapok örömeiről, amelyekért érdemes reggel felébredni

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Gyermekkori defektusból különleges képesség

2017. május 31. - Evice

Az emberi lét nem egyszerű, de kemény munkával, szorgalommal, és persze nagy rakás szerencsével elérhetjük céljainkat. Ez az alapeset. Azonban olykor előfordulhatnak olyan tényezők, amelyek gyermekkorban nagyban hátráltathatják a fejlődést, megkeserítik a mindennapokat, és egészen más utakra vihetik az embert, mint ahogy eredetileg szerette volna. A rendellenességek általában számtalan nehézséget gördítenek a kiskölykök útjába, ha azonban valaki képes felülemelkedni a hibákon, és előnyt kovácsolni a hátrányából, akkor csodálatos dolgokat érhet el. Eredményei pedig különösen szépen csillognak majd annak fényében, hogy nem az első sorból indult az életben.

Keresztdominancia

Ez egy olyan idegrendszeri zavart jelent, ami rengeteg problémát okozhat az iskolás évek alatt. Nem túl ismert jelenség, épp ezért keveset hallani róla.

A stabil oldalhasználat 9 éves korra alakul ki, ekkorra dől el, hogy adott személy a jobb- vagy a baloldalát fogja előnyben részesíteni. Ha ez valamilyen okból elmarad, vagyis a gyermek felváltva használja a két oldalt -  pl. jobb kézzel ír, de bal lábbal rúgja a labdát - tanulási és szövegértési nehézségekhez, dadogáshoz, vagy a tájékozódó képesség elvesztéséhez vezethet. A rossz hír, hogy  9 éves kor után már nem lehet korrigálni, és felnőttként sem fogja tudni megmondani, hogy melyik a jobb oldal, és melyik a bal. A jó hír viszont, hogy a gyerekek általában jól viszonyulnak a nehézségekhez, idővel rájönnek miként tudják megoldania a rossz oldalhasználat okozta hátrányokat. Sőt, akár a javukra is fordíthatják.  

A legjobb példa erre Michelle Kwan műkorcsolyázó, aki kilencszeres amerikai bajnok, ötszörös világbajnok, valamint olimpiai ezüst- és bronzérmes. Pályafutása során, a régi pontozási rendszerben 57-szer kapta meg a bíróktól a legmagasabb pontszámot, amivel rekordot döntött. Nem csak azzal tűnt ki a tömegből, hogy szinte hangtalanul siklott a jégen - amihez rendkívül erős technikai tudás szükséges -, hanem azzal is, hogy a forgásokat mindkét irányba egyaránt stabilan meg tudta csinálni, amihez a keresztdominancia okozta zavar nagyban hozzájárult. Mivel nála nem alakult ki csak az egyik oldal felé irányuló erősség, kénytelen volt megtanulni mindkét oldalt tökéletesen, természetesen használni.

Michelle Kwan

 michelle_kwan_1992.jpg

 Diszgráfia

Agatha Christie az az író, akit senkinek sem kell bemutatni. A világ legnépszerűbb krimiszerzője, hihetetlen képzelőerővel, kikezdhetetlen logikával és elképesztő csavarokkal teletűzdelt izgalmas regényeivel, milliók szívébe lopta be magát. Olyannyira, hogy a Biblia és Shakespeare után az ő könyveit vették meg a legtöbben a világon (Hozzáteszem, hogy a két első helyezett azért néhány száz éves előnnyel bír vele szemben.) Ezek után nehéz elképzelni, hogy az írónő a diszgráfia nevű rendellenességgel küzdött. Ez a zavar igen hasonló a dixlesziához, és gyakran össze is tévesztik a kettőt.

A diszgráfiás írása kusza, rendezetlen, akár hullámzó vonalat is követhet. Előfordul, hogy egy betűt többféle formában ír le, és az is, hogy a hasonló betűket egyformának rajzolja. Írás közben gyakran kihagy egész szavakat, vagy a mondat végét, máskor egy-egy korábban hallott szótagot hirtelen beszúr. Másoláskor 2-3 betűnél többet nem képes megjegyezni, ezért gyakran lemarad. Ezen problémák miatt a diszgráfiás gyermekek orvosi igazolás mellett felmenthetőek az írásbeli számonkérések alól, és kézi írás helyett használhatnak valamilyen szövegszerkesztő programot.

Korunk egyik legnagyobb írónője ezt a defektust úgy orvosolta, hogy a történeteit tollbamondta, vagyis lediktálta. Természetesen, használt saját kézzel írott jegyzeteket is, azokon azonban borzasztó nehéz kiigazodni. Mindenesetre a diszgráfia nem akadályozta meg, hogy a világ egyik leghíresebb és legkeresettebb írójává váljon.

Agatha Christie

agatha-christie_2469854b-300x187.jpg

 Dadogás

A dadogás gyermekként és felnőttként egyaránt megkeseríti az érintettek életét, hiszen a beszédzavar azonnal észrevehető. A jól látható tünetek miatt a dadogástól szenvedő ember kerüli a társalgást, és az azzal együttjáró szégyenérzetet. Legjellemzőbbek a hangok, szavak ismétlése, vagy egyes hangok elnyújtása, a nehezebbek kerülése, illetve a hosszabb szünetek beiktatása beszéd közben. Gyakori még az izmok megfeszítése, és a grimaszolás, hiszen a dadogó ember ezzel próbálja könnyíteni a szavak megformálását. Gyermekkorban, helyes kezeléssel teljesen megszünthetető. Felnőttkorban már egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben gyógyítható. Férfiaknál nagyobb számban fordul elő, mint nőknél, kiváltó okok között a gyermekkori traumákat, huzamosabb ideig fennállló feszültséget, egy hirtelen bekövetkezett nagy ijedtséget, beszédfejlődési zavart, érzékeny idegrendszert, vagy balkezes gyermek jobb kézre való átszoktatását szokták feltárni.

Ami viszont fontos: éneklés, szavalás és suttogás során a dadogás megszűnik. Tehát nem meglepő, hogy számos előadóművészt lehet találni, aki gyermekként ezzel a problémával küzdött, és legtöbbjüket pont ez indította el a színészi vagy énekesi pályán.

Köztudott, hogy James Earl Jones, aki mély, öblös hangját többek között Dart Vadernek is kölcsönözte, olyan erősen dadogott, hogy 5 éves korától kezdve egyszerűen nem szólalt meg. Önkéntes némaságából egyik középiskolai tanára vezette ki, aki felfedezte, hogy James gyönyörű verseket ír. Ezeket hétről hétre felolvastatta vele az egész osztály előtt, s ennek hatására a fiatal fiú fokozatosan megszabadult a dadogástól.

Bruce Willis gyermekként szintén elvesztette önbizalmát, mert akadozó beszéde miatt a többi gyerek a “Buck-Buck” gúnynevet ragasztotta rá. A megoldást számára is a művészet jelentette, hiszen a középiskolában a színpad világába menekült. Kiderült, hogy szavalás közben szépen, tisztán képes beszélni. A szereplés nem csak dadogásán segített, de az önbizalmát is visszaadta - mint azt mindannyian láthattuk :)

John Paul Larkin, vagy ismertebb nevén Scatman John egész életében súlyos dadogással küszködött. Annyira szégyellte, hogy alig beszélt mások előtt, ezzel pedig kiszorult a társasági életből. A magány ellen a zenélésben talált vigaszt, amiben igen tehetségesnek bizonyult, és hamarosan keresett zongorista lett belőle. 1996-ban így emlékezett vissza: “(...)a zongora beszélt helyettem… a hangszer mögé bújtam, mert féltem megszólalni." Egyszer egyik koncertjén megpróbálkozott az énekléssel is, ami akkora sikert aratott, hogy állótapssal ünnepelte a közönség. Ezután egy dán zenei ügynökség felkereste, de Larkin nem akarta elfogadni az ajánlatot, mert félt, ha bárhol meg kell szólalnia és rajongói meghallják dadogását, többé nem fogják ugyanolyan értékű művészként kezelni. Ebből a dillemmából felesége segítette ki, aki azt javasolta, hogy a dalaiban beszéljen a beszédhibájáról. Larkin meghallgatta a tanácsot, és ez adott ihletet legnagyobb slágeréhez a Scatman című számhoz, ami a nemzetközi ismertséget hozta el neki. Larkin különösen büszke volt rá, hogy a dal révén sok hasonló problémával küzdő gyereknek tudott vigaszt adni. Abban igaza lett, hogy az emberek megtudták, hogy erős dadogással küzd, hiszen az újságírók szerint “(...) alig fejez be mondatot anélkül, hogy ne ismételné meg a végét hat-hét alkalommal”, de ezzel együtt a világ egyik legnépszerűbb zenészévé vált.

James Earl Jones

 jamesearljones_1.jpg

 Bruce Willis

 74216fc6629cc04a10c280894094e208.jpg

 Scatman John - John Paul Larkin

 scatman_john.jpg

 Szinesztézia, vagyis az összeérzés

Ez azt jelenti, hogy az egyén összemossa a különféle érzékeket. Például a neveket színekben látja, vagy a hangokhoz ízeket kapcsol. Számos fajtája létezik, ennek ellenére csak kevesen vannak tisztában a jelentésével.

A szinesztéziások gyakran nehezen követhetően fejezik ki magukat. Ennek az az oka, hogy nekik a társítások segítenek adott dolog elképzelésében, és mivel meggyőződésük, hogy mindenki ugyanúgy látja a világot, mint ők, nem fűznek különösebb magyarázatot a mondandójukhoz. Épp ezért gyakran hagynak félbe történeteket, vagy egyáltalán nem osztanak meg néhány fontos információt. S talán nem okoz különösebb problémát, de gyermekkorban történhetnek furcsa dolgok.

Mivel jómagam az úgynevezett “megszemélyesítő” szinesztéziával kötöttem életre szóló barátságot, engedjétek meg, hogy egy saját példán keresztül szemléltessem ezt a problémát: amikor általánosban a számolás nagyszerű tudományával ismerkedtem, a négyzetrácsos füzetben a 45-öt külön írtam, vagyis egy négyzetbe került a 4-es, aztán egy üres négyzet, majd az 5-ös. A tanítónő megkérdezte, hogy miért nem írom egybe, mikor úgy kell? Erre naivan elmagyaráztam neki, hogy azért, mert ugye a 4-es egy félénk lány, az 5-ös viszont egy nagypofájú fiú, és szerintem nem férnének meg jól együtt. Pont ezért nem voltam hajlandó egybeírni a “65”-öt sem, merthogy a 6-os magánakvaló temészetű, komoly férfi, és az 5-ös folyton kiakasztja. Erre a roppant okos megoldásom az lett, hogy a 65 helyett valamilyen másik számot írtam le - s én persze tudtam, hogy ott valójában minek kéne szerepelnie, de rajtam kívül a világon senki másnak nem volt ez egyértelmű. Így talán érthető, miért nem kaptam pontot arra, hogy 62+10=75

A kezdeti nehézségek után szerencsére mindenkinek sikerült továbblépnie ezen a problémán, de azért egy kicsit beleégett a lelkembe, hogy sötét vagyok a számtanhoz, mivel a jegyeimen visszaköszönt, hogy - szerintem - bizonyos számjegyek nem bandáznak egymás közelében.

A szinesztéziát sok országban betegségként kezelik, holott nem az. Egyes feltevések szerint az agyban az adott területekhez tartozó idegsejtek keresztaktivitása okozza, és valószínűleg sokkal gyakoribb az előfordulása, mint azt ma feltételezik. Az a nézet is tartja magát, hogy a szinesztézia hajlamosít kreatív vagy művészeti tevékenységekre.

Vladimir Nabokov orosz író, akinek az Ada és a Lolita című regényeket köszönhetjük, köztudottan szinesztéta volt, amit egy-egy szereplőjére át is ruházott az írásaiban. Például a Baljós kanyar című könyvében, az egyik karakter a "lojalitás" szót, napsütötte arany villának látja.

Vladimir Nabokov

 vladimir-nabokov-2.jpg

Ha egy gyerek ilyen, vagy hasonló problémákkal küzd, nem szabad még jobban elszomorítani. Támogatni kell, ha szügség van rá segíteni, és minél többször elmondani neki, hogy ő talán más, mint a többi gyerek, de semmivel sem butább, vagy rosszabb.

Update: a Parlament 2017.05.30-án elfogadta azt a módosító törvényjavaslatot, amely megvonja a felmentés lehetőségét adott tantárgyból a tanulási nehézséggel küzdő gyermekektől. Azt egyelőre nem tudom, milyen defektus van a háttérben, hogy valakinek ilyen gondolat kippatanjon a fejéből, illetve, hogy erre "igen"-nel szavazzon, de amint megtalálom az okát, ígérem, írok róla egy posztot.

 

Scatman - Scatman John

 Források

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokoromei.blog.hu/api/trackback/id/tr1212556245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

faPrime 2017.06.01. 08:04:10

Szóval az 5 egy nagypofájú srác? Érdekes, nekem pont azért lett anno a kedvenc számom mert könnyű vele dolgozni :)
Egyszer olvastam, hogy szinesztéziásként könnyebb ezeken a memória versenyeken, ahol egyszerre sokmindent kell megjegyezni aztán visszamondani, mert ugye az alap technika az szokott lenni, hogy mindenhez társítanak valamit amiről fel tudják idézni az adott szót vagy tárgyat, és szinesztéziásoknak ez ugye alapból megy, nekik nem kell erre külön energiát fordítani mert az agyuk rögtön hozzákapcsol mindenhez egy színt vagy hangot vagy illatot.

Ez a pörgés tényleg különleges, és nagy előny lehet. Keveházi mondta egyszer valahol, hogy rendezéskor (vagy koreografálás, vagy hogy hívják ezt táncosoknál... :) én csak a táncos csajokat szoktam figyelni) figyelni kell erre, mert mindenkinek van egy preferált oldala, és ha a másik irányba kell csinálni egy pörgést vagy ugrást, akkor persze meg tudja csinálni, de láthatóan nem annyira jól, nem olyan "kényelmes" neki és ez lejön a nézőknek is.

Scatman nagyon jól tolta, szeretem azt a számot.

Bádoer 2017.06.01. 08:13:27

nálam a keresztdominancia fordul elő. bal kézzel eszem, bal kézzel írok, jobbal dobok, ha boxoló lennék, normál alapállású lennék (bal kéz elől, jobb hátul), küzdősportban viszont a ballal rúgtam pontosabbakat, viszont a focilabdát jobb lábbal rúgtam meg. Szóval teljes a kavarás.
Most legalább tudom, hogy miért vannak tájékozódási nehézségeim. Sokszor előfordul, hogy ha pl kiszállok egy liftből, elindulok mondjuk balra, majd nekem jobbra bemegyek egy ajtón, akkor ugyanezt visszafelé a tükörképében csinálom meg, azaz a kiindulási ponttól teljesen ellentétes helyre érkezem.

Evice 2017.06.01. 08:36:50

@faPrime: amúgy én is bírom az 5-öst, csak hát egy szerényebb jellemmel nem fér meg együtt :D
Most megint mondtál nekem valami újat: számokat, vagyis hosszabb számsorokat és kódokat simán megjegyzek, és nem is felejtem el. Eddig természetesnek tűnt, de ha jobban belegondolok, annyira azért nem az :) Az a baj, hogy már felnőttként derült ki, hogy amúgy nincs velem baj (már a sok többit leszámítva :D), csak szinesztéziám van. Ha előbb tudom meg, talán nem fogadtam volna el, hogy nem megy a matek, mert egyébként nagyon szeretem.

Igen, a forgásirány mindenkinél egyéni, táncosoknál is, korcsolyázóknál pláne, mert az ugrásoknál sem mindegy merre pörgeti. Kwan simán mindkét irányba. :) Ő ezen felül is az élvonalban korcsolyázott, de ezzel rendesen feltette a lécet a többieknek :)

Scatman nagyon jó ember volt, és rengeteget tett hozzá a zenei élethez. Én is szerettem. :)

Evice 2017.06.01. 08:44:00

@Bádoer: nálad tényleg jól össze van kutyulva a rendszer :) Ne aggódj, nem vagy egyedül, csak a szűk ismerettségi körömben van 2 keresztdominanciás. Náluk is ez van, pl. mondom, hogy "Add ide a csavarhúzót, ott van tőled balra...khm...másik bal" :D Teljesen értelmes, intelligens emberek, de képtelenség megmondani róluk, milyen kezesek.

Nem szeretem az önreklámot, ezért nem is tettem bele ebbe a posztba, de korábban már írtam a kersztdominanciáról, ott meg tudod nézni, hogy a te esetedben mi történik ilyenkor. Ha van időd és kedved, olvass bele, hátha találsz valami hasznosat :)
mindennapokoromei.blog.hu/2016/08/20/keresztdominancia_nem_tudja_a_jobb_kez_hogy_mit_csinal_a_bal

megadeth1 2017.06.01. 08:45:30

Épp egy perce olvastam, h a diszgráfiás gyerekektől megvonták a felmentést az osztályozás alól. Nyilván azért, h minél többen szoruljanak ki a felsőoktatásból és legyenek jómunkásemberek. Remélem, elhúznak majd a civilizált világba :-(

Evice 2017.06.01. 09:01:54

@megadeth1: basszuskulcs!
Most olvastam én is! Ez afenomenális gondolat milyen beteg, primitiv ember fejéből pattant ki??????
Tudod, megfogadtam, hogy sem politizálni, sem káromkodni nem fogok a blogon, de most igen erős késztetést érzek rá.

Bádoer 2017.06.01. 09:08:35

@Evice: de én egyébként nem is gondoltam, hogy ez egy szindróma, vagy betegség, azthittem simán különlegesség és sokoldalúság. Nem is értem, hogy megfelelő életkorban nem vették ezt észre. DE most hogy elolvastam a másik cikket, eszembe jutnak dolgok. Én szintén nem tudom, hogy melyik a bal irány és melyik a jobb. Tanulóvezetésnél ez nagyon gáz volt. Onnan tudom, hogy melyik a bal oldal, hogy gondolkodnom kell, hogy melyik kézzel írok. De ez sem megy rögtön:( Vezetésnél ha valaki azt mondja nekem, hogy most fordulj jobbra, akkor tuti továbbmegyek:)
Jártam teniszezni is, és jobbal szerváltam, de utána rögtön áttettem balba az ütőt. Az edző mondta, hogy ilyet még nem látott és az volt neki a baja, hogy a balkezes ütéseim soha nem lesznek erősek. Ezért abbahagytam, pedig...
Na mindegy, ma is tanultam valamit magamról, köszi

Evice 2017.06.01. 09:34:49

@Bádoer: igen, ezzel az a egyik baj, hogy nagyon keveset hallani róla, pedig sokakat érint. Nekem anno egy olvasó jelezte kommentben, hogy ez a téma megérne egy posztot, és igaza lett. Utána kaptam néhány olyan levelet, amiben teljesen eltérő életkorú emberek írták, hogy addig fogalmuk sem volt róla, hogy van neve ennek a dolognak.
Kár, hogy abbahagytad a teniszt, ha szeretted. Bár tény, ha egy edző, vagy tanár állítja hogy nem fog menni, akkor az ember hajlamos elhinni.
Közhely, de tényleg igaz, SOHA ne hidd el másoknak, hogy valamire nem vagy képes, ha a szíved mélyén érzed, hogy igenis meg tudod csinálni!
Örülök, ha tudtam egy kicsit segíteni! És köszönöm, hogy elolvastad a posztot :)

Gazz 2017.06.01. 09:59:59

Nekem színesztéziám is van, meg keresztdominancia is lehetett, mert egészen addig kevertem a jobb és baloldalt, mint fogalmat (jobbkezes létemre), amíg meg nem tanultam autót vezetni 22 évesen. Szóval szerintem később is fejleszthető.
Ami a színesztéziát illeti, az Í betű fehér, az O fekete, az U lila, az E világoszöld, az A barna, az Ő kék, az É sárgászöld, az Á barnásfehér, az Ü türkiz. Érdekes módon a mássalhangzóknak inkább tapintásérzete van. A Z kerékpárbowden, az R az tompa fűrész, a J síkos, az L víz, a C szúr, a D mint amikor megütnek ököllel. Az F puha, satöbbi.

Gukker 2017.06.01. 10:00:45

@Evice:
Érdekes ez a keresztdominancia dolog. Nálam is valami hasonló van, de nekem soha nem volt tájékozódási meg ilyesmi problémám. Szüleim, tanáraim soha nem erőltették a jobbkezességet.
A lényeg, hogy általában a bal kezem a precíz, a jobb az erős. Tehát amihez erő kell, azt többnyire a jobb kezemmel csinálom, amihez pontosság, azt a ballal. Illetve hogy melyik kényelmesebb; kilincshez pl. azzal a kezemmel nyúlok, amelyik közelebb van. Evésnél villa, kanál mindig bal, kés mindig jobb. Nem is értettem soha a jobbkezeseket, minek cserélgetik az evőeszközöket :)
Ujjak összefűzésénél is a bal hüvelykem van felül.
Lábból viszont csak a balt használom.
Csúzlit ballal húzom ki, íjat viszont jobbal. Pisztolyt-puskát "rendesen", jobb kézbe fogom. Csavarhúzót kifelé ballal, befelé jobbal fogom.

Evice 2017.06.01. 10:07:06

@Gazz: persze, fejleszteni lehet, csak teljesen átbillenteni az egyik oldalra nem.
Ez nagyon érdekes :) Írás és olvasáskor is érzed ezeket a színeket és tulajdonságokat?

Gazz 2017.06.01. 10:12:48

@Evice: Bizonyos mértékig igen. A szavaknak is érzem a színét, de főleg a főneveknek. Az Imre például fehér név, a Zoli fekete. A csütörtök türkiz. Szóval nálam vannak domináns színek, amik felülírják a többit.
De a mássalhangzók modulálják, pld. a Robi-ban ugyanazok a magánhangzók vannak, de a Robi sötétbarna. Valahogy ez a mássalhangzós tapintásérzet is keresztbehat a magánhangzós színérzettel. Előnyét ennek eddig nem tapasztaltam, de bizonyos mértékig szórakoztató, az tény.

Evice 2017.06.01. 10:17:02

@Gukker: keresztdominancia esetében attól függ, hogy milyen problémát okoz, hogy mennyire kevert az oldalhasználat. Pl. ha valaki jobb kézzel ír, de a bal szemével céloz, akkor olvasási nehézségek és szövegértési gondok lehetnek. Ha mondjuk az ellenoldali fülét hegyezi, akkor dadogás alakulhat ki.
Én totálisan balkezes vagyok, bár a jobbat is megtanultam használni, mert muszáj volt.
Kanál, villa nálam is mindig balban, kés a jobban :) jobb kézzel azokat az eszközöket használom, amik nem működnek balban, pl. az ollót.
A csúzlit én is ballal húzom ki, de a puskát jobb kézben tartom. Nem azért, mert akarom, csak a tus kialakítása miatt, mert különben jól bevág a vállamba, amikor lövök :)
A csavarhúzót viszont én is rakosgatom, mikor hogy kényelmes :D
Ha érdekel a kereszdominancia, van róla egy régebbi posztom, amiben részletesen összeszedtem róla a tudnivalókat. Ha esetleg érdekel, nézd meg, hátha találsz benne valami hasznosat :)
mindennapokoromei.blog.hu/2016/08/20/keresztdominancia_nem_tudja_a_jobb_kez_hogy_mit_csinal_a_bal

vackor1 2017.06.01. 10:23:35

Nem tudok hozzászólni , ilyenek nálam nincsenek , bár hosszabb számsorokat, kódokat én is úgy jegyzek meg, hogy társítok hozzá valamit - akár számonként, akár részletekben - , de ezek minden alkalommal mások , azaz nálam a 4-es nem mindig egy félénk csajszi:))) ( érdekelne, hogy mi az ellentetje , csak, hogy tisztában legyek veled "számilag" is ! :)) ) , sajnálom, én csak egyszerű, szerény mutáns vagyok .. :)))
Viszont kösz a tippet , tudom mit kapsz ajcsiba , ha majd valamikor... Olyan balkezes ollót veszek , hogy csak !!! :))))

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.06.01. 10:33:07

@Evice: Köszi, ez érdekes, nem is tudtam, hogy van ilyen, azt meg pláne, hogy érintett vagyok. Én bal láb, jobb kéz, bal szemes vagyok, és amennyire rémlik, nem okozott különösebb problémát gyerekkoromban, talán annyit, hogy a 'fordulj jobbra' nem ment kapásból. Én azt találtam ki magamnak, hogy ilyenkor elképzeltem, ahogy húslevest eszek, és amelyik kezemben a kanál, az a jobb. :)

Felnőttként ami gáz, az pl a lövészet, nagyon nem esik szemre a puskával való célzás. Nem megy jól a wakeboard, az is jobb láb dominanciára van tervezve.

Aminél viszont előny, az a krav-maga: Igencsak össze tudom zavarni az ellenfelet, hogy jobb kézzel ütök, bal lábbal rúgok. :)

isssti 2017.06.01. 10:38:54

Dadogásra egy magyar példa: Őze Lajos színész gyerekkorában súlyos dadogó volt, őt is kiközösítették miatta, s mint Brúszvilisz, ő is a versben talált megoldást: ott nem dadogott..
Én felnőtt színészi alakításaiban is kihallottam az egykori dadogót - furcsa, szaggatott-zaklatott beszéde volt...bár az egyénisége is ilyen volt.

Zseniális karakterszínész volt: referenciának álljon itt az "Egy kicsit én, egy kicsit te" c. filmbeli alakítása! ;o)

Evice 2017.06.01. 10:42:52

@vackor1: ellentetje? :) Nem tudom, mindig ígyy láttam a számokat, és szentül hittem, hogy mások is :) El sem tudom képzelni másképp őket.
Hehehe, van balkezes ollóm :D Sőt, órám is :D Amint lehetett, beszereztem mindet :) Túrórudit vehetsz nekem, azt imádom, és ritkán jutok hozzá :)))

Evice 2017.06.01. 10:59:42

@Szántó Gábor: igen, elég gyanús, hogy keresztdominancia alakult ki nálad :) Írtam erről egy korábbi psoztban, ha esetleg érdekel, abban részletesen leírtam, mikor milyen zavart okoz. De nem kötelező, nem önreklámnak szánom!!!! Itt. találod: mindennapokoromei.blog.hu/2016/08/20/keresztdominancia_nem_tudja_a_jobb_kez_hogy_mit_csinal_a_bal
Az is tipikus, hogy valamihez kötöd az oldalt, de ez csak azt bizonyítja, hogy élő példa vagy rá, mennyire találékony az ember :)
Lövészeten nekem is akadtak problémáim. Balkezes vagyok, de a tus miatt ugye muszáj jobbkézben tartani a puskát. Na, úgy meg a célzás nem esett szememre...így utólag már csodálkozom rajta, hogy nem lőttem le senkit... -_- :D
Én kung fuzom, de már megtanultam haszálni a jobb oldalamat is, és olykor "előveszem", hogy összezavarjam a másikat :D A jobbkezeseket már megszoktam, de őszintén megmondom, nem tudom mit kezdenék egy keresztdominanciással harc közben. Biztos, hogy nagyon ideges lennék, mielőtt kiütne... :D

Evice 2017.06.01. 11:03:28

@isssti: köszönöm, nekem Őze Lajos kiesett, pedig hangját nagyon szeretem. Nem tudtam, hogy ő is dadogott, most kerestem rá, kár, hogy nem láttam előbb.

Itt szépen elmeséli, milyen egy dadogó kisgyereknek a többiek között. Érdemes meghallgatni, bár gondolom te már ismered ezt a riportot :) :
www.youtube.com/watch?v=5K0WYd2PL8Q

isssti 2017.06.01. 11:08:26

@Evice: Köszi a linket, nem ismertem - rögvest menézem!
Üdv! ;o)

Evice 2017.06.01. 11:14:28

@isssti: szívesen! :)
Üdv! :)))

marczy 2017.06.01. 11:22:43

Általában azt szokták nézni, hogy kinek melyik keze, lába, szeme a domináns. Jobbkezes , jobblábas, de balszemes vagyok. Nálam ez nem jelentett olvasási problémát (sőt...), de mozgásos dolgokban soha nem voltam erős.
Gazz, Rimbaud-t elemzel? :)
Mondok még egy emberkét: Alekszandr Szkrjabin orosz zeneszerző szinesztéziás volt, a kromatikus skála hangjaihoz ő ugyanis valóban színeket társított. Miket írhatott volna még, ha nem hal meg fiatalon...

Evice 2017.06.01. 11:35:39

@Gazz: Elképesztő! :))) Hihetetlen dolgokat tapasztalhatsz olvasás közben!
Próbáltam magam elé képzelni a "Robi"-t, de az égvilágon semmi nem történt :) Nekem minden betű fekete, merthogy a nyomtatás színe általában az :D
Köszönöm, hogy megosztottad, jó volt olvasni :)

Evice 2017.06.01. 12:00:11

@marczy: valamit valamiért: megy az olvasás, cserébe a mozgások nem állnak mindig össze. Van ez így :)
Szkrjabin érdekes: szeretem a színskála szerint rendezni a tárgyakat, de akkor sem értem mi alapján társította a hangokat :)

Gazz 2017.06.01. 12:40:24

félénk csajsziról jut eszembe, a páros számok nőneműek, a páratlanok hímneműek?

Gazz 2017.06.01. 12:45:31

@marczy: Amennyire sikerült utánanéznem, meg hát tapasztalom is, a hang/szín párosítás személyenként változik, szóval nekem más (és egyébként halványabb) színek jutottak, mint Rimbaudnak, vagy mint pld. Kosztolányinak. Pirosat nem is érzékelek hangoknál, pedig az a kedvenc színem. :-(
Így nekem sem sokkal közelebbi az ő élményük, mint egy nem színeztésziásnak.

Evice 2017.06.01. 12:50:28

@Gazz: abszolút nincs összefüggés :) Pl. a 2; 6; 10; 12; 16; stb. mind fiú, illetve férfi.
Nyugi, én sem látok benne logikát :D

Evice 2017.06.01. 13:34:50

@Robiekin: igazán nincs mit :) Örülök, hogy tetszett :)

faPrime 2017.06.01. 16:20:42

Ez a célzás-móka amit többen említettek, érdekes volt. Én nem nagyon játszom lőtéren (de még airsoft vagy paintball se), de még kölyökként volt egy lövöldözős vagy hasonló tábor, és erről beugrott, hogy az első nap rajtam is röhögtek amikor nem bírtam rendesen ráhajolni a tusra...

Pedig én teljesen jobb feles vagyok, kéz, láb, irány, stb. a bal kezemet szinte semmire nem használom (volt is nagy szopás amikor gipszbe került a jobb kezem...), és ez a szemre is igaz: jobb szemmel kacsintok. Amiből az következik, hogy a bal marad nyitva -> azzal "célzok". Emlékszem, a táborban vagy egy heti szenvedésbe telt, mire megtanultam úgy-ahogy jobb szemmel célozni :)

De azóta se használom, ha nagyon muszáj tudok ballal kacsintani, de külön figyelni kell rá, amíg jobbal automatice megy. Szemésznél is amikor felváltva kell olvasni, a jobbot simán becsukom, a balt meg inkább befogom kézzel, mert úgy egyszerűbb.

Gazz 2017.06.01. 16:30:58

Evice, légyszíves moderáld ki kvadrilliót, nem való ő civilizált emberek közé.

Evice 2017.06.01. 17:13:54

@Gazz: moderáltam. Elnézést a kellemetlenségért! El kellett intéznem pár dolgot, nem láttam az új kommenteket.

inteligencs elenzeki 2017.06.01. 17:18:23

Nálam is lehet valami a szinesztéziából, a sör az nálam barnát jelent, a bor meg vöröset, a pálinka meg körte :)

Evice 2017.06.01. 17:28:11

@faPrime: hm-hm...pedig mindennek ugyanazon az oldalon kell lennie, hacsak nem szoktattak át egyikről a másikra. Így van rá némi esély, hogy keresztdominancia alakult ki nálad :)
Bocs, és remélem nem rémültél meg nagyon :))) Welcome to Club! :D

Ha érdekel bővebben, itt találsz róla infót :):
mindennapokoromei.blog.hu/2016/08/20/keresztdominancia_nem_tudja_a_jobb_kez_hogy_mit_csinal_a_bal

Evice 2017.06.01. 17:40:44

@Comte de Gippaud: hű, wow! :D Ez már nem egyszerű szinesztézia, hanem szuperképesség :D

inteligencs elenzeki 2017.06.01. 18:41:07

@Evice:

Hát igen, ez zsigerből jön :)
süti beállítások módosítása