Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mindennapok örömeiről, amelyekért érdemes reggel felébredni

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Fülbemászó dallamok

2016. október 09. - Evice

A zene az élet sava-borsa, ellazít, kikapcsol, szórakoztat, és az önkifejezés egyik legjobb eszköze. A filmek és színdarabok hangulatához nagyban hozzájárulnak a szomorú, vagy éppen vidám dallamok, és az is megesik, hogy túlnőnek az alapművön, amihez írták őket.

Összeszedtem néhány olyan számot, amelyek “saját jogon” lettek ismertek, vagy éppen népszerűbbek, mint maga a történet, amiben szerepeltek. Emellett, még muszáj megemlítenem néhány klasszikus sorozat főcímzenéjét, mert a mai napig a fülemben csengenek.

Nádas Gábor - Szenes Iván -  “Kicsit szomorkás a hangulatom máma”

Imádok férjhez menni, zenés játék

Kevesen tudják, hogy ez a népszerű dal, nem a Csinibaba című filmben tűnt fel először. Somerset Maugham brit drámaíró egyik közkedvelt színművének magyar nyelvű átdolgozásakor született. Szenes Iván írta a szövegét, és Nádas Gábor szerezte a zenéjét. A vígjátékot 1964-ben mutatta be a József Attila Színház, a főszerepekben Váradi Hédit, Bodrogi Gyulát és Darvas Ivánt láthatta a közönség. A fenti dal, kilépve a színdarabból, önálló életre kelt.

Darvas Iván - Kicsit szomorkás a hangulatom máma, az eredeti színdarabból:

 

John Paul Young - “Love is in the air”

Kötelező táncok (Strictly Ballroom)

Retro bulikban kihagyhatatlan, legalább egyszer felhangzik az éjszaka folyamán, aztán a refrénnél kezek százai lendülnek a magasba. Ütemes és dallamos szám, de a film, amihez felhasználták, legalább ennyire élvezhető.

A Kötelező táncok azon kevés táncos filmek egyike, amit kényszer hatása nélkül néztem végig. Egyrészt egy kedves történetet mutat be arról, hogy miként bontakozik ki a született tehetség, ha esélyt kap, másrészt kis fricskát mutat a törtető, képmutató embereknek, akik mindenkin képesek átgázolni, saját elképzeléseik érdekében. Van benne humor, és romantika, bosszú és intrika, emellett rendkívül ügyesen egyensúlyoz az őszinteség, és a bántó felhang között. Méltatlanul elfeledett film, pedig az 1992-es év egyik legnagyszerűbb alkotása volt.

 

A két főszereplő: Tara Morice és Paul Mercurio

kotelezo-tancok--39302.jpg

Simon and Garfunkel - “Mrs. Robinson”

Diploma előtt (The Graduate)

Sosem kapcsoltam el a rádiót, ha ez a szám felhangzott. Tetszett, de nem értettem az utalásokat, és hogy miért éppen Mrs. Robinsonhoz szólnak. Aztán egyszer teljesen véletlenül belefutottam egy filmbe a tévében, ami épp akkor kezdődött. Gondoltam adok neki egy esélyt, elvégre Dustin Hoffmann szerepelt benne. Ahogy haladt előre a történet, minden megvilágosodott, ugyanis a zöldfülű, friss diplomás fiút, szülei jó barátja, Mrs. Robinson vezeti be a testi szerelem örömeibe, miközben a fiatalember szíve lángra lobban Mrs. Robinson szépséges lánya iránt. S amikor felcsendült a filmben a dal, végre leesett mit jelentenek az olyan sorok, mint például: ”It's a little secret, just the Robinsons' affair, Most of all, you've got to hide it from the kids - Ez egy kis titok, csak a Robinsonék ügye, Az a legfontosabb, hogy a gyerekek ne tudják meg.”

 

Dustin Hoffman (Benjamin Braddock) és Anne Bancroft (Mrs. Robinson)

screen_shot_2014-01-05_at_11_27_32_pm.png

 

Bee Gees - “Stayin’ alive”

Szombat esti láz (Saturday night fever)

A Bee Gees kortalan klasszikust alkotott ezzel a számmal. A Szombat esti láz az 1977-es esztendő egyik nagy kasszasikere lett, és azóta kultusz filmmé nőtte ki magát. Azok a szinte mindenki által ismert mozdulatok, amiket JohnTravolta és partnere produkált a parketten, hihetetlenül menőnek és újszerűnek hatottak a disco-korszak hajnalán. Ha manapság a Stayin’n alive felhangzik egy szórakozó helyen, biztosan akad legalább egy olyan tag, aki bemutat néhányat a filmbeli mozdulatokból, de soha senki nem fogja olyan profin csinálni, mint annak idején Travolta, és Karen Lynn Gorney. Talán ma már nem nézik meg olyan sokan a filmet, de a jeleneteire több más alkotásban is visszautalnak. Példának okáért, a Madagaszkár című animációs filmben is feltűnt egy jelenet, amit egy az egyben lekoppintottak róla.

Szombat esti láz főcím, és néhány jelenet a klasszikus tánc lépésekből, természetesen a Stayin’ alive alatt:

 Madagaszkár - Stayin’ alive:

 

Coolio - “Gangster’s paradise”

Veszélyes kölykök (Dangerous Minds)

Nemrég egy baráti beszélgetés alatt valahonnan a háttérből felhangzott Coolio örökzöldje, a súlyos mondanivalóval rendelkező, régi nagy sláger. Többen is megjegyezték, hogy ez a szám még mindig hallgatható, pedig már nem mai darab. Én erre közbeszúrtam, hogy hát igen, és a film is az egyik legjobb, amit valaha alkottak, mire néhányan értetlenül néztek rám. Pedig ez egy filmzene, mégpedig a Veszélyes kölykök című drámáé. Elgondolkodtató történet a szegény sorsú gyerekek kilátástalan helyzetéről, és arról, hogy egyetlen ember - bármilyen jó szándék vezérli - nem változtathatja meg a világot. A történet szomorú, de a kiváló színészi játéknak köszönhetően beszippantja a nézőt. Mára már kissé kikerült a köztudatból, de aki teheti nézze meg, mert érdemes!

 Michelle Pfeiffer, az egyik legjobb jelenetben

dangerous-minds-8.jpg

Fülbemászó, örökzöld slágerek azonban, nem csak filmekhez készülnek. A ‘80-‘90-es években felvirágzott a sorozatok gyártása, egyik óriási széria futott ki a másik után. A filmekkel ellentétben, egy sorozatnál bőven adott a lehetőség a legapróbb történetszál kibontására is, a karakterek és a cselekmény pedig a néző hétköznapjainak részévé válik. Ha meghallom valamelyik régi nagy kedvencem a főcímzenéjét, még manapság is rámtör a nosztalgiázhatnék érzése.

 Knight Rider

Izgalmas, nyomozós sorozat, aminek esetleges hiányosságait elvitte a hátán az elképesztően menő szuper autó. A széria David Hasselhoffal a nyeregben, 4 évadot ért meg. A másik főszereplő, KITT - Knight Industries Two Thousand (Knight Ipari Művek Kétezres), egy sok tekintetben módosított Pontiac Trans Am. Mindent tudott: beépített mikroprocesszorral szerelték fel, 1000 megabyte-os memória kapacitással bírt, 300 mérföldes óránkénti sebességgel száguldott, és molekuláris ötvözésű héjának köszönhetően szinte sérthetetlen volt. Kell ennél jobb járgány??? Kizárt! :) Ami még érdekes, hogy az önjáró autó mellett, ez a sorozat már megvillantotta a napjainkban használatba került okos órát is. A főcímzenét Stu Phillips és Glen A. Larson szerezte. 

Michael Knight és K.I.T.T:

david-hasselhoff-michael-night-kitt-knight-rider-03.jpg

Magnum, P. I.

Napfény, trópusi paradicsom, sportkocsi, szabadság, izgalmas munka, és jó barátok. Minden, amiről egy ember csak álmodhat. Ez minden idők egyik legismertebb sorozata. Enyhe humorral fűszerezett, izgalmas krimi, aminek vonzerejét a főszereplő, Tom Selleck szimpatikus személyisége csak tovább növelte. A zenéjéről már nem is beszélve. Amikor a mobilok kezdtek begyűrűzni az életünkbe, kedvelt csengőhangként szolgált. A sorozatban felcsendülő nóták Ian Freebairn-Smith, Mike Post és Pete Carpenter nevéhez köthetők.

Thomas Magnum

magnum-pi-tom-selleck.jpg

 

Forró szél

A jugoszláv sorozat 1984-85-ben futott a magyar televízióban, mégis generációk szívébe lopta be magát. A kedves, kicsit balfék főszereplővel, aki állandó vérnyomás problémával küszködött, milliók tudtak azonosulni. A szereplők, a humor, a zene, minden szerethető volt ebben a szériában. A felejthetetlen főcímdalt Vojkan Borisavljevicnek köszönhetjük.

Surda

surda3.jpg

Feketeerdő Klinika

Végül egy olyan kórházsorozat, ami szintén odaszögezte az embereket a képernyő elé, annak ellenére, hogy nem tocsogott a vértől, nem lehetett benne ronccsá tört embereket látni, de még egy halovány hullát sem. Ha felhangzott a főcímzene, mindenki hanyatt-homlok rohant be a konyhából vagy a fürdőből a szobába, nehogy lemaradjon róla, hiszen epizódról epizódra lekötötte a nézők figyelmét. A zenéjét Hans Hammerschmid szerezte.

 Udo, Christa és Klaus Brinkmann

ddpimages_4_ar.jpg

A felsorolás természetesen szubjektív, de azért remélem, más is talál benne valami használhatót :)


Források

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokoromei.blog.hu/api/trackback/id/tr6411783595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.10.10. 13:31:01

"Kevesen tudják, hogy ez a népszerű dal, nem a Csinibaba című filmben tűnt fel először."

:)))
Szerinted van olyan EMBER, aki nem tudja, hogy a Csinibabában korabeli slágerek hallhatók? :))))

arncht 2016.10.10. 14:14:44

A magnumnak eredendoen nem is ez volt a zeneje :)

Bálint Masszi 2016.10.10. 14:14:57

azért csak meg kellett volna említeni, hogy Coolio remek rapper, de a fülbemászó dalt egy bizonyos Stevie Wonder szerezte - nem véletlenül felejthetetlen :) www.youtube.com/watch?v=_H3Sv2zad6s

slowmotion 2016.10.10. 14:54:13

@Bálint Masszi: sőt a refrént nem is Coolio énekli (mert nem tud, nyilván), hanem egy L.V. művésznevű haverja.
van ez így néha.

mondjuk én a filmet azért nem nevezném kiválónak (pedig még videokazin is megvolt, meg számítógépen is ott figyel), bár ízlések és pofonok. tipikus történet a gettóból, csak a fehér közönség felé nyit azzal, hogy a főhős is eleve fehér bőrű - és ezzel eltüntetni azt a távolságot, amiből általában szemléljük az ilyen sztorikat.

scz_hun 2016.10.10. 15:17:04

Twin Peaks?
De nagy kedvencem, ami ugyan nem lett soha világsláger, a Dögkeselyű c. magyar krimi főcímzenéje.
www.youtube.com/watch?v=ZvjnO8_PVXg

Evice 2016.10.10. 17:19:50

@Terézágyú: nyilván nincs olyan ember :)))) Igazából oda akartam kilyukadni, hogy egy másik műhöz készült eredetileg :) Nem fogalmaztam valami szerencsésen, az biztos :D

Péter 2 2016.10.10. 17:21:31

"Ha felhangzott a főcímzene, mindenki hanyatt-homlok rohant be a konyhából vagy a fürdőből a szobába, nehogy lemaradjon róla"

Egy fenét. Soha az életben egy epizódot sem.

Evice 2016.10.10. 17:21:43

@arncht: igen? :) Ez nekem új info. Ha esetleg lesz időd, belinkelnéd ide, vagy elküldenéd az előadó nevét és a dal címét? :)

Evice 2016.10.10. 17:24:30

@Bálint Masszi: az a változat, ami a filmben is szerepel, csak Coolio nevén futott, és nem akartam annyira belemászni a részletekbe. Talán kellett volna... :)

Evice 2016.10.10. 17:28:10

@slowmotion: igen, de általában Coolio neve alatt híresült el ez a dal.

Van néhány elnagyolt szituáció a filmben, én sem mernék rá mérget inni, hogy a való életben is minden úgy alakulna, mint a Veszélyes Kölykökben, de azért nekem továbbra is nagy kedvenc marad :)

arncht 2016.10.10. 17:29:32

@Evice: asszem mar az elso evadban lecsereltek. youtu.be/yED1FtT3J5Q

Evice 2016.10.10. 17:31:01

@Hassan0926: a Chateau valloni polgárokat nem ismerem, majd utánanézek. A Polipot nem annyira szerettem, de az tény és való, hogy a zenéje gyönyörű. :)
Köszönet a linkekért! :)

Evice 2016.10.10. 17:34:08

@scz_hun: A Twin Peakset hogy hagyhattam ki??? Ó, te jó ég! Köszönöm, hogy kommentelted! :) A mai napig kiráz a hideg, ha meghallom azt a számot, és egyből beugrik Laura Palmer arca :)
A Dögkeselyű című sorozatot nem néztem, de most beleültetted a bogarat a fülembe :)

Evice 2016.10.10. 17:39:30

@csentecsa: a poszt végére odaírtam, hogy ez egy szubjektív lista. Az értelme pedig annyi, hogy én jól szórakoztam miközben írtam, mások pedig (nyilván nem mindenki) jól szórakoznak, amikor olvassák, és hallgatják.

Derrick, Tűzszekekrek, 1492, nálam is jók, de azt hiszem azok eléggé beégtek a köztudatba. A Volt egyszer egy vadnyugat pedig akkor klasszikus, hogy arra szavak nincsenek ( Ez is saját vélemény!!! :))))

Evice 2016.10.10. 17:43:21

@arncht: öhm...nem akarok görény lenni, de szerintem jól tették, hogy lecserélték :)
Úgy érzem, nagyon nem passzolt a sorozathoz.
Köszönöm a linket! :)

Evice 2016.10.10. 17:44:23

@Péter 2: hm...kár, pedig jó sorozat volt ;)

Balfars 2016.10.10. 17:45:23

Csak a legeslegelső pilot epizodeban volt más a magnum zenéje.

arncht 2016.10.10. 17:45:52

@Evice: nem mondtam, hogy a regi jobb volt, de ezzel indult a sorozat.

Evice 2016.10.10. 17:58:55

@arncht: persze, értettem :) A készítők részéről mindenképpen jó húzás volt a csere :)

2016.10.10. 18:26:57

McGyver hol maradt? :-)

Victor Franco 2016.10.10. 18:54:17

Ez aztán komoly poszt.Dunsztod sincs azokról, amikről írsz.. Copypaste fos

Evice 2016.10.10. 18:54:20

@Robiekin: ott a pont! :))) Bár nekem kicsit hiányoztak a régi nagy nevek :) Csak a végén villan fel Samantha, Bobby és Jockey... :)

Evice 2016.10.10. 18:57:33

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: na, McGyvert kifelejtettem :D Pedig mindig csodáltam a találékonyságát :D

Evice 2016.10.10. 19:06:38

@Victor Franco: ha legközelebb azt is leírod, hogy meglátásod szerint mi a hiba, akkor beszélhetünk róla. "Copypaste fos" - Valóban roppant meglepő dolog derülne ki azzal, hogy esetleg nem én vagyok az első, akinek bejött a Klinika főcímdala :D Csakhogy, ez az én listám és nem másoké. Mindenesetre, köszönöm, hogy kattintásoddal növelted az oldal nézettségét :)

2016.10.10. 19:11:04

@Evice: Nekem a zenéje tetszett a legjobban, ezért jutott eszembe.

2016.10.10. 19:30:16

Bilitis - Generique de Fin ( Francis Lai )

www.youtube.com/watch?v=LJCYFlpgBSE

Les Aventuriers (Kalandorok 1967.)

www.youtube.com/watch?v=5FB-QOn0YIU

Les Aventuriers (Kalandorok 1967.) Funérailles sous-marine

Vízalatti temetés

www.youtube.com/watch?v=S5i-zCGpLAU

Hosszú út a dűnéken keresztül

indavideo.hu/video/Hosszu_ut_a_dneken_keresztul

Evice 2016.10.10. 19:31:38

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: nagyon jól tetted, hogy kommentben megírtad, mert tényleg jó zenéje volt :) Sajnálom, hogy kimaradt a listából, valahogy elmentem mellette.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2016.10.10. 19:38:34

"just the Robinsons' affair"
Ez nem inkább "csak a Robinsonok/Robinsonék ügye/dolga"?

Amúgy ez a Coolio nem is rossz ahhoz képest, hogy rap, de akkor is csak Weird Al zseniális átköltése jut eszembe róla.
www.youtube.com/watch?v=lOfZLb33uCg

Evice 2016.10.10. 19:55:59

@bm613: igazad lehet, így is lenne értelme, sőt! :)
Javítom :)

Weird Al - Amish paradise: AZTABEBORULTMINDENSÉGIT! :D Ettől elfáradtam, de úgy igazán :D
Köszi a linket! :))))

2016.10.10. 19:57:38

A Karib-tenger kalózai 1999. (Négyrészes sorozat)

www.youtube.com/watch?v=OgoFzL-2Vb8

Evice 2016.10.10. 20:10:05

@Coco Binky: ez egy szuper jó lista, köszönöm, hogy kiírtad! :) A 2. számnál a füttyszóló nagyon a tetszett, a másik háromra pedig olyan klasszul el lehet lazulni...

A Karib-tenger kalózai sorozatból nekem igazán csak az első rész tetszett, a folytatások nem fogtak meg, de az tagadhatatlan, hogy a zenéje fantasztikus! :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2016.10.10. 20:10:37

@Evice: Szívesen. A kultúrát terjeszteni kell :-)

Victor Franco 2016.10.10. 21:44:46

@Evice:Szia, a hiba csak annyi, hogy ahogy olvastam, ezeket a filmeket, sorozatokat nem is láttad.. Mrs. Robinson teljes tudatlanságról ad számot, pedig a "Diploma előtt" eléggé közismert film, moziban, tv-ben számtalanszor ment ( nem véletlenül).

egymilliópicikrisztus 2016.10.10. 22:51:59

Tudom,hogy mindenkiben más zene szól ilyenkor, de....
..én azóta sem hallottam szebb tv-sorozat főcím zenét,mint a '73-as Rejtelmes szigetét.

www.youtube.com/watch?v=6jVEOlPVRWM

faPrime 2016.10.11. 00:18:31

Coolio-ról nekem is az amish paradise ugrott be, de úgy látszik lassú voltam és már bedobták... mindegy is, az egyik legjobb Weird Al szám... "a local boy kicked me in the butt last week, I just smiled at him and turned the other cheek :D "

Stayin' Alive, szerintem az Airplane változat sokkal jobb, mint a Madagaszkár youtu.be/5WXVaChA3Q0
főleg a fickó a késsel a hátában ;)

2016.10.11. 08:12:44

@Hassan0926: Nem tudom, de nem hiszem, hogy ez a Polip zenéje lett volna. Eredetileg a Profi, Belmondóval.

Kávé23 (törölt) 2016.10.11. 08:16:27

Kávé23 (törölt) 2016.10.11. 09:04:24

...és aki esetleg egy kis tömény retróra vágyik :D Vivát Benyovszky! www.youtube.com/watch?v=FmdERaxgRJ0

Hassan0926 2016.10.11. 09:06:07

@Kávé23: Bakker, belehallgattam tényleg. Legközelebb nem linkelek hallgatás nélkül.
Ha minden igaz ez már témába vág: www.youtube.com/watch?v=9qGhGGryu8M

Hassan0926 2016.10.11. 09:08:05

@Kávé23: Hasonló a témája a K-Pax-nek is. Tetszik mind a kettő.

Lucifer Morningstar 2016.10.11. 09:16:11

Azért a Veszélyes kölykök témakörében Sidney egy hangyányival nagyobbat alakított, és ott is ütött utána a zene.

Kávé23 (törölt) 2016.10.11. 09:24:29

@Hassan0926: jaj de szép! ennél nem kell jobb. Morricone papa forever! :D

encir 2016.10.11. 09:59:05

A Dögkeselyű nem sorozat.
A Polipnak 10 évada volt (szerintem az egyik legjobb sorozat, amit valaha láttam), mindegyiknek más-más volt a fődallama, az elsőt Riz Ortolani írta, a többi évad már Morricone munkája.
Mindegyik kiváló, kár hogy sosem játsszák a rádióban. Gondolom a túl gyászos hangulata miatt.
www.youtube.com/watch?v=r7gyLVlJ3Z8

Evice 2016.10.11. 21:32:13

@Victor Franco: nem írok olyan dolgokról, amiket nem ismerek. Ahogy a posztban is szerepel, ez egy szubjektív felsorolás. Azt is írtam, amikor először láttam azt a filmet, akkor mit jelentett. Szívesen beszélgetnék bármelyik fent említett műről, de csak értelmes stílusban. Ha megy jó, ha nem, akkor hagyjuk.

Evice 2016.10.11. 21:34:45

@OTHO: Szuper, nagyon szép film
:)

Evice 2016.10.11. 21:39:23

@Nand: köszönöm a linket, ez is szép :)

yerico1 2021.09.02. 21:51:04

Sándor Mátyás? A profi?

kárárámaispj 2021.09.03. 01:09:17

"Én erre közbeszúrtam, hogy hát igen, és a film is az egyik legjobb, amit valaha alkottak, mire néhányan értetlenül néztek rám. Pedig ez egy filmzene,"
1. Mivel a klipje konkrétan a film jeleneteiből van összeollózva, azért nem nagyon nehéz tudni, hogy filmzene.
2. Azért néztek értetlenül, mert rajtad kívül ember nincs aki azt a közhelyes szart te a világ legjobb filmjének tartaná. Tudtommal bukás is volt a javából

para_noir 2021.09.03. 12:24:22

@csentecsa: igen, a poszter erősen keveri a filmhez írt slágert, vagyis a betétdalt, a főcímzenével. Szerintem előbbi akart lenn a téma, csak rövid lett, és ezért bekerült még pár az utóbbi kategóriából.

Evice 2021.09.04. 20:08:01

@para_noir: Poszter nem kever semmit: "Ha meghallom valamelyik régi nagy kedvencem a főcímzenéjét, még manapság is rámtör a nosztalgiázhatnék érzése." - ez a felvezető szövegben szerepel a sorozatok főcímzenéje előtt.

Evice 2021.09.04. 20:27:50

@kárárámaispj: aki nem ült az MTV előtt naphosszat vagy pl. '95-ben még kicsi volt, esetleg még meg sem született akkoriban, annak nem teljesen világos, hogy melyik klipp kihez tartozott.
Jelenleg a film IMDb-n 6,5-ös, a Posrt.hu-n 8,6-os értékelésen áll. Ebből arra következtetek, hogy rajtam kívül azért még tetszett néhány embernek ez a "szar" (csakhogy szép és ékes megfogalmazásodat idézzem.)

Evice 2021.09.04. 20:35:38

@yerico1: a felvetésed jogos, de ez a lista közel sem hivatalos, sőt, teljesen szubjektív.
Pl. "A profi"-ról nekem kapásból beugrik Jean-Paul Belmondo :)
A "Sándor Mátyás" című sorozat nálam eddig kimaradt, de már rajta van a listámon.
süti beállítások módosítása