Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mindennapok örömeiről, amelyekért érdemes reggel felébredni

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Keresztdominancia - nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal?

2016. augusztus 20. - Evice

Amikor hirtelen jobbra kell fordulnod, először eltűnődsz, hogy az merre is van? Ne érezd magad kényelmetlenül! Lehet, hogy van rá magyarázat. Az emberiség nagyobbik része a jobb kezét használja, kis része pedig a balt. Ez attól függ, hogy magzati korban agyunk melyik oldala válik dominánsá. Ez eddig stimmel. Csakhogy, mivel az életben semmi sem egyszerű, úgy a domináns oldal kifejlődése is szépen összegabalyodhat, és ilyenkor kialakul az úgynevezett keresztezett dominancia, vagy kistestvére, a kevert dominancia.

Mindkét jelenség igen ritka, éppen ezért keveset hallani róla, holott a gyermek fejlődésében, és iskolai teljesítményében óriási szerepe van az oldalhasználatnak. Sok tanulási nehézséggel küzdő kisgyerekről derül ki, hogy nem buta, csak nem alakult ki nála időben a stabil oldalhasználat. Ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy felnőttként sem tudja kapásból megmondani, melyik a jobb oldal és melyik a bal. Összeszedtem néhány fontos tudnivalót, hátha valakinek szüksége lesz rá az iskolakezdés előtt.

Keresztezett dominancia esetében a gyermek nem egyértelműen használja csak az egyik, vagy másik oldalt. Például: bal kézzel ír, jobb szemét tartja nyitva, ha céloz valamire, bal fülével fülel hallgatózás közben, és jobb lábbal rúgja el a labdát. A fenti példa fennállása az egyik legnehezebb eset. A tanulási nehézségek elkerülése érdekében kiemelkedően fontos, hogy a dominánsan használt kéz és szem ugyanazon az oldalon legyen. Tehát, ha a gyermek a jobb kezével ír, akkor a jobb szeme legyen nyitva célzásnál. Ha ez nem alakul ki időben, nem fog tudni tájékozódni a saját testén, ami alapja a térbeli, és időbeli tájékozódás elsajátításának.

magazin_24904.jpg

Miért lényeges, hogy a kéz, szem, fül és láb használat azonos oldalon legyen erős? Amennyiben nem a domináns kezével tanul írni, az a későbbiekben írási és olvasási nehézségeket okozhat, súlyos esetben akár beszédzavarok is kialakulhatnak. Ez hasonló ahhoz, mint amikor a balkezeseket átszoktatják jobbkézre.

Ha az ellen oldali szemét használja, akkor előfordulhat, hogy felcseréli a betűket és a szótagokat, valamint problémái támadhatnak szövegértés terén.

Abban az esetben, ha a használt kézzel ellentétes oldali fülét hegyezi, az a beszédértésben jelenthet majd gondot, de akár dadogáshoz is vezethet.

A lábhasználatnál sem mindegy: ha a másik oldalit részesíti előnyben a használt kézhez képest (bal kézzel ír, jobb lábbal rúg), a későbbiek folyamán számolási nehézségekkel nézhet szembe.

ijaszat_szorakozas_ij_kupon_akcio_kedvezmeny_4.jpg

Négy éves korig teljesen elfogadható, ha valaki mindkét oldalát egyformán, időnként felváltva használja. Hat évesen már sokkal feltünőbb, hogy az egyik oldalt előnyben részesíti. Legkésőbb kilenc éves korra fejlődik ki teljesen a használt oldal stabilitása.

A kevert dominancia azt jelenti, hogy a gyermek teljesen következetlenül használja hol az egyik, hol a másik oldalt. Például: bal kézzel fogja a homokozó lapátot, jobb lábbal rúgja el a labdát. Következő alkalommal jobb kézzel fogja a kislapátot, és bal lábbal rúg. Ugyanazok a problémák állnak fenn, mint keresztezett dominancia esetén.

Akár keresztezett, akár kevert dominanciával állsz szemben, fontos, hogy a gyermek hozzáértő segítséget kapjon a stabil oldalhasználat kialakulásában. Ha ezt az eltérést későn vették észre ( kilenc éves kor után), és már nincs lehetőség a korrigálásra, ne ess pánikba! A keresztezett dominanciával élőket nem kell félteni. A gyerekek rendkívül kreatívak, ha problémamegoldásról van szó.

A többség valamilyen berögzült emlékképhez köti, hogy melyik oldal melyik. Például: amikor a nagyinál töltötte a nyarat, és kint ült az udvaron a ház előtt, amerre az öreg diófa állt, az a bal oldal. Amerre a kerekeskút volt, az a jobb. Később ezt az emlékképet idézi maga elé, és így viszonyít adott helyzetben.

15121697_ad226f376cb31d85b141664befb3bbc6_l.jpg


A szülők részéről fontos a türelmes és támogató hozzáállás, hiszen a gyerekeknek ebben az esetben problémát jelenthet a hétköznapi tárgyak használata is. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy a csemete előbb-utóbb mindent megért, és ha kell, egyéni módszerrel fogja megoldani az adott eszköz használatát. Jó példa erre, amikor valaki a középső és gyűrűs ujja közé veszi a tollat, és úgy ír. Megoldotta, nemde? :) A kezdeti nehézségek ellenére mind a keresztezett, mind a kevert dominanciával élők lehetnek jó tanulók, tehetséges sportolók, és érhetnek el nagy eredményeket, vagyis semmiben sem maradnak el jobb- és balkezes társaiktól.

Híres keresztezett dominanciások többek között: Benjamin Franklin amerikai elnök, Michelle Kwan ötszörös világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes műkorcsolyázó, Richard Feynman Nobel-díjas elméleti fizikus, és Máté Kriszta műsorvezető.

Források

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokoromei.blog.hu/api/trackback/id/tr210596426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackor1 2017.02.21. 23:13:55

Azt hittem jó kis 18+-os történet lesz - dominancia - , erre tessék..kisgyerekek , meg szövegértési , számolási, olvasási problémák... :))))))))))
( nem kell komolyan venni :))) )

Evice 2017.02.21. 23:28:17

@vackor1: jajj, elnézést a cím miatt! :D
Küldjek linket 1-2 18+-os posztra? :)

vackor1 2017.02.21. 23:36:23

Köszönöm a kedves segítő szándékot, önellátó vagyok, visszafelé haladok a cikkekkel , úgy vélem eggyel már találkoztam .. :)))
Lett volna kérdésem, de inkább magamban tartottam :)))

Evice 2017.02.21. 23:44:10

@vackor1: milyen praktikus! :) Én általában csapongva haladok :)

Ha kérdésed van, ide is írhatsz: evice.nyusziul@gmail.com
Mások is szoktak :)))
süti beállítások módosítása