Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mindennapok örömeiről, amelyekért érdemes reggel felébredni

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Nyuszi ül a fűben...és gondolkozik

Mindenkinek jár 15 perc hírnév

2016. június 04. - Evice

Az emberi lét egyik mozgatórugója, hogy szeretnénk valamit elérni az életben. Mindenki vágyik rá, hogy büszke lehessen egy olyan dologra, amit jól csinál. Ez lehet a családi élet, a karrier, vagy egy hobby, amiben nagyon ügyes. Akadnak olyan hírességek is, akik csak egyszer villantottak nagyot az életben, de az akkora lett, hogy attól lebarnult, aki a közelben állt.

Néhány ilyen íróról, színészről és zenészről lesz szó az alábbi posztban.

Pierre Choderlos de Laclos - Les Liaisons dangereuses, magyar fordításban Veszedelmes viszonyok című regénye Franciaországban jelent meg először, 1782. március 23-án. Kortársai úgy tekintettek a könyvre, mint ami megjósolta a Francia Forradalom kitörését. De Laclos írásában nyíltan bírálta az arisztokráciát. Írás közben tollát az őszinte felháborodás vezette, ahogy lefestette erkölcstelen, felszínes lelkivilágukat, gonosz és emberéleteket tönkretevő ármányaikat. A nemesség természetesen hosszú évtizedekig üldöztette a könyvet, minden eszközt bevetettek azért, hogy eltűnjön a köztudatból. Csakhogy de Laclos kalandos, romantikus, izgalmas regényformában mesélte el a történetét, és emellett olyan élethűen és látványosan festette le a korabeli világot, hogy a könyv terjedését nem lehetett megállítani. 

Nem tudni, hogy de Laclos felmérte-e, micsoda remekművet alkotott, de könyve túlnőtt a saját korán, és még Hollywood is feldolgozta. Először 1988-ban Glenn Close, Michelle Pfeiffer és John Malkovich főszereplésével, majd tíz évvel később, a modern korba áthelyezve újra filmre vitték a történetet Kegyetlen játékok címmel. Itt a főbb szerepekben Sarah Michelle Gellar, Reese Witherspoon és Ryan Phillippe látható.

 

A könyv:

7230d951fbee54da17a823c2a1be0029.jpg

Az 1988-as filmfeldolgozás főszereplői:

veszedelmes_viszonyok.jpg

A Kegyetlen játékok című film plakátja:

cruel.jpg


Wladyslaw Szpilman - lengyel származású, világhírű zongoraművész és zeneszerző, de nemcsak ezért emlékszünk rá. 1911-ben született, így fiatal felnőttként élte át a II. világháború borzalmait. A holokauszt elől ő is menekülni kényszerült, és az ehhez kapcsolódó tapasztalatait írta meg 1945-ben. Könyvét először Lengyelországban adták ki, igaz erősen cenzúrázott változatban, A város halála címmel. Teljes, eredeti formájában, csak 1998-ban jelenhetett meg angol nyelven, A zongorista címen. Ekkor indult el világhódító útjára. 2002-ben Adrien Brody főszereplésével, megható, több Oscar-díjas film született belőle.

Wladyslaw Szpilman, a zongorista:

w_adys_aw_szpilman.jpg

Ha már szóba kerültek a filmek, akad néhány olyan színész, akit egyetlen szerep repített a csillagok közé, de a folytatás ilyen-olyan okokból elmaradt.

Carrie Henn - ő játszotta Newt-t, A bolygó neve halál talált gyerekét. A kislányt Ripley (Sigourney Weawer) menti meg, és veszi magához, miközben vadásznak rájuk a fölfönkívüli lények. Carrie Henn ugyan hatalmasat alakított a mára már klasszikussá vált filmben, de a forgatást követően kijelentette, nem áll szándékában tovább színészkedni. Nem a levegőbe beszélt: a későbbiekben diplomát szerzett, jelenleg Kaliforniában él, és tanárként találta meg igazi hivatását. Az övé - sok “egyszerepes” színésszel ellentétben - igazi sikertörténet.

aliens.jpg

Carrie Henn napjainkban:

3e9030cc-a8f0-453b-8d6b-afd26fefa657-460x276.png


Ralph Macchio - ő az igazi “Karate kölyök”. A film a ‘80-as évek egyik nagy durranása volt. Sokan meggyőződéssel hittük, hogy kerítésfestéssel és autómosással meg lehet tanulni a karate fortélyait. Ma már nyilvánvaló, ez nem így van… Miyagi mester (Pat Morita) azonban rendületlen kitartással néhány hét alatt (!) felkészíti tehetséges tanítványát a nagy karate versenyre, amit természtesen kemény harc után meg is nyernek. Hiába tudom, hogy a film szereplői valójában nem valódi harcművészek, hiába kiszámítható a történet, még ma is leülök megnézni, ha úgy adódik, mert egyszerűen nagyszerű! Ralph Macchionak vannak más filmjei, de egyik sem ért fel Daniel történetéhez. Ma már szinte alig hallani a színészről, holott azóta is forgat. Azok közé tartozik, akiknek talán csak egy jó szerep jutott, de az elég nagyot ütött.

80martialarts-karate_kid_custom.jpg


Murray Abrahams - ő több okból is érdekes. Egyrészt azért, mert iskolapéldája azon színészeknek, akik arcát bárhol felismerik, de csak kevesen tudnak nevet csatolni hozzá. Számtalan filmben és sorozatban feltűnt, többek között.: A sebhelyes arcú, Hiúságok máglyája, Perzsia hercege, Star Trek, A férjem védelmében. Másrészt azért emelkedik ki a sokaságból, mert egy különös, kicsit vicces, kicsit szomorú szindrómát neveztek el róla. Ez úgy történt, hogy 1984-ben, az Amadeus című filmben hihetetlen érzékenységgel keltette életre Mozart korabeli pályatársát, Antonio Salieri-t. Teljesítményét a filmes szakma legnagyobb elismerésével, az Oscar-díjjal jutalmazta az akadémia. Csakhogy a díj besöprése után nem sikerült hasonlóan nagy szerepet megcsípnie. Hiába a tehetség és a fantasztikus színészi játék, csupán egyetlen olyan mérvű szerepet kapott, amiben kiteljesedhetett. Lassan, de biztosan visszaavanzsált epizodista-szerepkörbe. Róla nevezték el azt a jelenséget, ami azokat a színészeket és alkotókat sújtja, akik az Oscar-díj elmyerését követően többé nem képesek a csúcs közelébe jutni. F. Murray Abrahams-szindrómás színészek pl: Mira Sorvino, Cuba Gooding Jr., Roberto Benigni.

f_murray_abraham-jtm-066030.jpg

Levezetésül pedig kicsit pillantsunk rá a zeneipar egyslágeres előadóira. Ezen a téren elég mély a merítés, de azért igyekeztem néhány mindenki által jól ismert szerzeményt kiválasztani. Örökzöld zenét szerezni nagyon nehéz, de nekik sikerült.

4 Non Blondes - What’s up

1993 egyik legsikeresebb dala. Ha nem is ugrik be a klipp vagy az együttes neve, amikor felhangzik, mindenki dúdolni kezdi. Igaz, hogy ezt követően nem sikerült hasonló szerzeményt összehozniuk, de ezzel az eggyel a csapat a Nagyok közé került. Linda Perry, a csapat énekes/dalszöveg írója 1995-ben kilépett az együttesből, és azóta más, híres előadóknak ír jobbnál jobb szövegeket.

4 Non Blondes:

4-non-blondes-get-real-high.jpg

Íme, a sláger:



Tanita Tikaram - Twist in my sobriety

1988-ban jelent meg, és azóta is az egyik legtöbbet játszott dal a rádiókban. Házibulikon néha elhangzott, hogy “Tegyétek be légyszi a Modern tvisztet, mert lassúzni szeretnénk!” Ilyenkor erre a számra gondoltam, csak kicsit félrevitt az akkor még gyenge lábakon álló angoltudásból fakadó félrehallás. A dallam fülbemászó, a szöveg pedig mindenkinek mást jelent, éppen ezért bárki belegondolhatja a saját problémáit, amiktől nem tud szabadulni. A német énekesnő azóta is készíti a szebbnél szebb számokat, és folyamatosan turnézik, de első nagy slágere sikerét egyenlőre még nem sikerült utolérnie.

 Itt a dal:

 

 

Itt pedig a dal szerzője, Tanita Tikaram:

175c9649-c34d-4d73-a5bc-07ecebb5c69a.jpg 

 

 

 

Források

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapokoromei.blog.hu/api/trackback/id/tr248779452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megadeth1 2016.06.06. 00:28:53

Hellóka! Mindenki tudja, h az igazi Karate Kölyök nem Macchio, hanem William Zabka :-)

csirky 2016.06.06. 01:18:05

Apró észrevétel: szerintem inkább 4 non blondes

ULaci · http://whistler.uw.hu/meri/lastpage.htm 2016.06.06. 02:16:39

Twist in my sobriety az egy Pet Shop Boys dal volt, még Liza Minnelli is feldolgozta. Benigninek pedig több jó filmje is van, vagy jól játszott, emlékezetes epizódszerepe (Kávé és cigaretta, vagy pl.Éjszaka a Földön)

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2016.06.06. 03:04:58

egyébként 4 non blondes ( "egyelőre" )
jó kis retrózós bejegyzés, de az olyan egyslágereseket, akiknek a művét a mai napig rendszeresen játsszák, az nem 15 perces hírnév.

igazi Ténytár 2016.06.06. 05:05:26

@ULaci: A tények kedvéért, NEM igaz!

1, A dal Tikarame!

2, Nem Liza Minelli IS feldolgozta, hanem a Pet Shop Boys dolgozta fel Minelli-VEL egy evvel később. Tehat egy azonos feldolgozás nem kettő mint mondtad.

3, Kevered a Losing My mind PSB dallal.

for-avar 2016.06.06. 05:11:32

Murray Abrahams saját magát is parodizálta. A Last Action Hero filmben ezt a szerepet újra játsza. A rossz zsarú...aki bár nem tudja de megölte Moztartot :O

Lord Ickenham 2016.06.06. 06:47:11

A Veszedelmes viszonyokat 1989-ben Milos Forman is megfilmesítette Valmont címmel.

Taurusz 2016.06.06. 06:50:11

Szerintem két fontos - bár helyesebben fogalmazva kor közelibb - színész lemaradt... bár lehet, csak én hiányoltam nagyon. Az egyik rögtön a lista után beugrott: Andrew Dice Clay. Aki nem tudja ki ő, nézz meg a munkásságát, nagyon megéri az az egy film. (Utannánézve persze szerepel pár filmben, de bennem csak egy szerepes színésznek maradt meg) (Ford Fairlane kalandjai, 1990)
A másik nem volt akkora durranás, mert egy páros egy tagja volt, mondhatni csak a fél filmet hozta, míg a másik fél valahogy sikeresebb tudott lenni: Chris Kattan szerepelt még pár filmben, de valahogy elveszett, míg Will Ferrell sokkal ismertebb név lett. (Diszkópatkányok - A night in RoxBury, 1998)

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2016.06.06. 06:58:38

@ULaci: lehet hogy ők is feldolgozták, de az Tanita Tikaram száma

BluE 2016.06.06. 07:32:50

Ha egydalos előadóról van szó, akkor nekem mindig Glenn Medeiros és a Nothing Gonna Change My Love For You dal jut eszembe.

tb79 · http://www.ukulele.hu 2016.06.06. 07:38:31

Annyira jó nóta a váccáp, hogy ukulelére is feldolgoztuk :)
www.ukulele.hu/blog.php?show=105

elemes 2016.06.06. 08:34:56

@Lord Ickenham:

Ezt akartam mondani én is. :)
De ez a változat szerintem jobban sikerült.
TalánJohn Malkovich és Glenn Close miatt.

Mérnork 2016.06.06. 08:43:56

1 dalos és szerintem nagyon jó, Foreign Currency: C'est la vie.
www.youtube.com/watch?v=jFHwCvXuyK0

2016.06.06. 08:46:18

Egy (közismert) számos előadó: Paper Lace mond nektek valamit? És úgy, hogy The Night Chicago Died?
(A Billy Don't Be a Hero szerintem nem igazán ismert)

2016.06.06. 09:01:05

A Veszedelmes viszonyok egész pontosan levélregény, ha már a regény formát említjük. A nemesekre kritikus hangvétel a 18. században Voltaire-től Beaumarchais-ig teljesen általános volt, a Veszedelmes viszonyokat inkább az erotikus tartalma miatt próbálták elhallgatni, főként a prűd 19. században.

Nem hiszem, hogy F. Murray Abrahamnek 15 perc hírnév jutott volna, folyamatosan foglalkoztatott, ismert színész, eléggé kilóg a sorból szerintem. A Grand Budapest Hotelben is szerepelt alig két éve, az egyik főszereplő idős alteregóját alakítva. Persze nem lett belőle akcióhős, nem építettek rá Marvel-franchise-t, de nem is olyan karakter, hogy ennek lett volna esélye és nem is hiszem, hogy erre törekedett volna. Ő egy igazi, színpadi színész, nem hollywoodi ripacs.

Void Bunkoid 2016.06.06. 09:21:48

Egyslágeres előadóval Dunát lehet rekeszteni, főleg a szintipop és elektronikus tánczenék mainstreambe törésével indult meg a lavina(pl biztos mindenki vágja a Japanese boy című borzasztó popdalocskát a nyolcvanas évek közepéről, vagy a késő nyolcvanasokból a Pump up the jam című Technotronic-szerzeményt, a kora kilencvenesekből a szintén egyslágeres Kriss Kross rapduót, kicsit későbbről a bugyuta rágógumipop Saturday Nightot Whigfieldtől, még későbbről azt a förtelmes Mmmmbopot, sőt, néha metálzenekarok is voltak ilyenek, lásd a Crazy Town nevű műanyag mű-numetal banda az egy darab Butterfly-jal...

sans paraben 2016.06.06. 09:56:57

szpilman szereplése totál teljességgel értelmetlen ebben a posztban. a könyve visszaemlékezés, egyébként mint megjegyezted volt, világhírű zongorista, tehát a saját területén épphogy nem felejthető a munkássága... ha már egykönyves szerző kell, akkor lehetne trueman capote, d.j. salinger, margaret mitchell, goncsarov, bulgakov, akár még emily bronte is, bár ő elég rövid ideig élt...
f. murray abraham szintén érthetetlen. azóta is rengeteget játszik, kifejezetten masszív a munkássága, fantasztikus karakterszínész. cuba gooding jr. sokkal jobb választás lett volna, bár mostanában kezd magához térni (people vs oj simpson). ali mcgraw vagy shia leboeuf sokkal jobb választás lett volna.
a 4 non blondes azért esett szét, mert az énekesnő elvesztette a hangját, azért lett egyslágeres, mert nem tudott többet énekelni. azóta valóban dalokat ír többek között pinknek.
nagyon szánalmas kis lista ez.

starace 2016.06.06. 10:12:36

A "Twist in my sobriety" nálunk "Tviszteljen a Sobri Jóska" címmel ment...

Sportbíró 2016.06.06. 10:13:37

Az "egydalos" kategóriában nálam Ray Parker Junior az abszolút Number One! Toronymagasan, a többiek a lába nyomába sem érnek. :D

otgorbebogre 2016.06.06. 11:53:29

@Taurusz: Mondjuk Chris Kattan eleg hires arc az SNL-bol ugyhogy nem csak egy dobasa volt.
De az anyja magyar (szarrmazasu).

Bobby Newmark 2016.06.06. 13:16:31

Kár volt összekeverni a filmeket a zenékkel, mikor mindkettő témában nagyjából könyvet lehetne írni a one hit wonderekről...

És egyébként a 15 perc hírnév szólás meg rohadtul nem erről szól, hanem amikor egy átlagember kap médiafigyelmet.

FlybyWire 2016.06.06. 13:23:21

A popban ezrével vannak ilyenek.
5 perc alatt fejből:

Hanson
Tasmin Archer
Sam Brown
Spin Doctors
Scatman John (a második már irgalmatlan béna volt)
The Connells
Black
...

will 2016.06.06. 13:42:35

Hát nem tudom. Szerintem a "15 perc hírnév" kifejezést az mondjuk az Alekosz kategóriás szerencsétlenekre szokás mondani. De bazmeg Wladyslav Spilman?

Globetrotter2014 2016.06.06. 14:06:10

Érdekes hogy Amerikában mekkora intézmény a "onehitwonder". Ezrével állnak sorban a kiéhezett új tehetségek, és ha valaki nem hallat magáról, az gyorsan kint találja magát a belső körből.

És valahol ez érthető is, minek futtassunk valakit aki már nem bizonyít. A legnagyobbak is pillantok alatt B listára kerülhetnek, ha a nézők a középszerrel azonosítják.

Nálunk 5-10 év után is simán elrángatnak régen volt zenekarokat, a nyugati zene leggyengébbjeit pár éves késéssel másolókat simán tömegek imádják.

Valamit javult a helyzet az "információs szupersztrádával", de az emberekben valahogy megmaradt a gagyi iránti vonzódás...

Bobby Newmark 2016.06.06. 14:36:29

@Globetrotter2014: Ez nem csak Amerikában szokás, hanem minden generált érdeklődésnél. Amikor nem a minőség adja el a dolgot, hanem a divat meg a hype. Inkább az a ritkaság a pop világában, ha valaki évekig fenn tud maradni a fostenger felszínén úszó kis szardarabként.

enismegjottem 2016.06.06. 15:37:51

FlybyWire,
Sam Brown nevét kicsit merész dolog itt említeni:-)

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2016.06.06. 16:11:27

@Globetrotter2014: gondolom ebben az is benne van, hogy egy Amerika méretű siker esetén sok pénzt be lehet lapátolni, valamint onnantól rengeteg ember ismer. Lehet kérészéletű siker, de ésszel ki lehet használni.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2016.06.06. 16:13:49

@enismegjottem: a listából black-et sem tartom onehitwonder-nek.

Evice 2016.06.06. 20:35:58

@megadeth1: tény és való, jobban tartok attól a fülestől, amit Zabka adna :)

Evice 2016.06.06. 20:36:41

@csirky: köszönöm, javítva :)

Evice 2016.06.06. 20:39:53

@[imi]: örülök, hogy tetszett :) A "15 perc hírnév" - vel csak felvezettem a témát azon előadóművészek előtt, akiknek csak 1 emlékezetesebb, vagy nagyobb alakítása volt. Elnézést kérek, ha félreérthető voltam! :)

Evice 2016.06.06. 20:42:31

@for-avar: magunk közt szólva, Abraham sokkal többet érdemelt volna, mint egyetlen Oscar-díj. Szerintem ő is olyan színész, aki mindent el tudna játszani.

Evice 2016.06.06. 20:43:35

@Lord Ickenham: igen, de azt hiszem, a két fenti változat ismertebb.

Evice 2016.06.06. 20:46:13

@Taurusz: tényleg, ők is jók! A korközelieknek még adok 10-20 évet, hátha megint villantanak :)

Evice 2016.06.06. 20:49:36

@BluE: az is nagy sláger volt :) Nekem nem maradt meg annyira, szóval örülök, hogy szóba hoztad :)

Evice 2016.06.06. 20:51:25

@Mérnork: jó kis lista jön itt össze, köszönet! :)

Evice 2016.06.06. 20:54:37

@IT jegyzet: nekem mond, de ha agyoncsapnak se tudtam volna az előadót :)

Evice 2016.06.06. 21:04:05

@nemorino: Köszönöm a plusz információt. Általában a dráma megnevezést sem bontjuk teljesen szét (tragédi, komédia, tragikomédia, opera, operett és daljáték), de legközelebb figyelni fogok, a pontosabb leírásra.

A "15 perc hírnév" - vel csak felvezettem a témát azon előadóművészek előtt, akiknek csak 1 emlékezetesebb, vagy nagyobb alakítása volt. Elnézést kérek, ha félreérthető voltam! F.M. Abrahamről azt írtam, hogy Oscar-díj érdemes főszerepből jutott neki csupán egyetlen egy. Igaz, hogy rengeteg filmben játszott, de csak mellékszereplőként. Abban egyetértünk, hogy nem ripacs, hanem az egyik legnagyobb művész.

Evice 2016.06.06. 21:06:59

@Void Bunkoid: túl sok van belőlük :) Ezért emeltem ki a fenti két előadót, mert szerintem ők tényleg örökzöldek. Egy Mmmmpop-ot ma már nem bírnék végig hallgatni :)

Evice 2016.06.06. 21:08:08

@pamplam: köszönöm, javítottam :)

Globetrotter2014 2016.06.06. 21:26:41

@Bobby Newmark: nem egészen értem amit írsz. A rockzenéban ugyan
gy vannak onehotwoderek. De vannak olyan nagy zenekarok amelyek képsek voltak újrafeltatálni magukat. Ott a Metallica, amely a Grunge hullűm idejéén is tartotta magát, de képes volt újrafeltatláni magát nem is egyszer.
U2 kb -5 évente egy teljesen új iránya tudta vinni a zenejét, az eredeti ír rockból, az amerikai reflexión át az eklektikus Európai zenéig. A közelmúltig érezted rajtuk hogy olyan zenészek akik a zenében élik ki magukat.

A filmekre szerintem még durvábban igaz, hogy gyorsan süllyesztőbe kerülnek,

Ez főleg a trademark A listás akcióhsökre volt igaz, akiket nem rossz társaságba keveredve gyorsan zuhant az ázsiójuk...

Svarci filmjeit nem a szinszi tudása miatt szerettük, hanem mert számítottunk egy minőségre az effektek és a büdzsé terén.

Ha az ember csaódik bennük, akkor gyorsan ejtik őket.

Egy spéci eset a nagy szinészlegendk esete (pl De Niro, Paxino, Hopkins) akik sokáog abból éltek hogy ifjú titánok akartak mellettük játszani. Ennek negatív iskolapédája volt a Meet Joe Black, de akadt pozitív is, pl Ördög ögyvédje sze3rintem ilyen.

Evice 2016.06.06. 21:34:31

@sans paraben: Szpilman azért került a listára, mert írt egy olyan sikerű könyvet, amiről a legtöbb amatőr író csak álmodozhat. A könyvét jóval többen ismerik, mint a zenei munkásságát. Akiket felsoroltál valóban nagyszerű szerzők, de úgy gondolom, Szpilman érdekesebb téma, mivel nem az írás a fő területe.

F. M. Abrahamről azt írtam, hogy rengeteget szerepel - ez igaz, de az Oscar-díj előtt és után, csak mellékszereplőként. A másik, amiért őt választottam, a róla elnevezett szindróma.

4 Non Blondes: nem-nem, a csapat nem azért lett egy slágeres előadó, mert Linda Perry elvesztette a hangját. Legalábbis, a Spaceman című számukban még egész jól énekelt...és a többiben is, amelyek végül nem futottak be. Lehet, hogy később megtörtént vele - ahogy írod - és talán ez is közrejátszott a zenekar felbomlásában.

Evice 2016.06.06. 21:35:38

@starace: de jó, nem csak én értettem félre anno :)

Evice 2016.06.06. 21:37:37

@Sportbíró: bocs, hogy a Mester lemaradt a listáról! :D Legközelebb beteszem :)

Evice 2016.06.06. 21:41:08

@Bobby Newmark: néhány érdekesebbet szerettem volna kiválasztani, olyanokat, amik tényleg időtállóak.

A "15 perc hírnév" - vel csak felvezettem a témát azon előadóművészek előtt, akiknek csak 1 emlékezetesebb, vagy nagyobb alakítása volt. Elnézést kérek, ha félreérthető voltam!
Hírességeknél tényleg más jelentéssel bír ez a dolog.

Evice 2016.06.06. 21:42:36

@FlybyWire: ott a pont :) Nekem a fenti 2 a Nr. 1. A többit nem nagyon veszem elő.

Evice 2016.06.06. 21:48:25

@will: A "15 perc hírnév" - vel csak felvezettem a témát azon előadóművészek előtt, akiknek csak 1 emlékezetesebb, vagy nagyobb alakítása volt. Elnézést kérek, ha félreérthető voltam! :)
Szpilman zenei munkásságát kevesebben ismerik, mint a könyvét, erre szerettem volna kicsit rávilágítani.
Amúgy valóságshowkból szalajtottakkal látni egy mondatban Szpilmant - nem semmi ;)

Evice 2016.06.06. 21:58:23

@Globetrotter2014: nagyon érdekes, amit írsz. Az is lehet, hogy ezek a dolgok egymást generálják. Ha nem hallat magáról, akkor a süllyesztőben kerül, ezért inkább előrukkol valami könnyen felejthető szerzeménnyel, csak azért, hogy itt-ott beszéljenek róla. Az igazán jók pedig elvesznek a tömegben.

Nemozoli 2016.06.07. 13:52:04

@Void Bunkoid: A Crazy Town úgy lett egyszámos banda, hogy annak az egy számnak fasza alapot adó gitár-riffet is a RHCP-től (pontosabban Frusciantétől és Flea-től) kunyerálták el...

Void Bunkoid 2016.06.09. 20:33:25

@Nemozoli: jaigen, a Pretty Little Ditty :)
süti beállítások módosítása